Tači NAJSTRAŠNIJE OPTUŽUJE, SRPSKE vlasti ODMAH reagovale na NAJNOVIJU PROVOKACIJU!

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2018, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači NAJSTRAŠNIJE OPTUŽUJE, SRPSKE vlasti ODMAH reagovale na NAJNOVIJU PROVOKACIJU!

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", da je "slučaj" Marka Ðurića bio nepotreban i da se tako nešto ne sme ponoviti, kao i da se sa predsednikom Srbije saglasio da je sporazum Beograda i Prištine neophodan.

"Slučaj Ðurić je bio nepotreban. To je bila provokacija srpskih vlasti", tvrdi Tači.

"Mi smo mogli ili da reagujemo ili da prihvatimo kršenje našeg suvereniteta. Slike toga nisu bile korisne Kosovu. Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nešto ne treba da se ponovi i zato moramo da ponovo pokrenemo dijalog sa Beogradom", kazao je on.

Tači kaže da se na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji saglasio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da sporazum nema alternativu.

"Dijalog je težak proces, koji svim stranama zadaje brigu. Međutim, to nije boks meč, u kojem samo jedna strana pobeđuje. Trebalo bi da bude ''vin vin'' situacija za obe strane. Želimo međusobno priznanje", kaže on.

Tači ističe da će se, ako se ne iskoristi šansa za rešenje, onda izgubiti sledeća decenija.

"Naša deca će da nas kunu zbog toga. Za nas je važno da se taj proces pokrene kada Austrija preuzme predsedavanje EU", naglašava on.

Komentarisao je i glasine da postoji lista 20 visokorangiranih osoba koje će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu, Tači je kazao da nema takve informacije i da je to stvar pravosuđa, kao i da ne želi da komentariše takve spekulacije.

Tvrdi i da nije bio kritičan prema uspostavljanju Suda, podsećajući da je on vodio pregovore sa međunarodnom zajednicom o njegovom uspostavljanju.

"Mi se ne plašimo pravosuđa i pravde, jer nemamo šta da krijemo. OVK je vodila pravedan rat. Ne mogu reći da je svaki vojnik bio anđeo, ali je stvar bila pravedna. Specijalni sud daje Kosovu dalju mogućnost da kao država dokaže odgovornost", smatra Tači.

Tači je intervjuu za bečki list izneo i tvrdnju da je samit u Sofiji bio prvi takvi samit na kojem je Kosovo bilo zastupljeno kao "suverena država".

"Svi su to pozdravili. Naravno je jasno stavljeno do znanja da Kosovo i sve druge zemlje regiona treba da obave svoje zadatke i nastave reforme, ako žele da pristupe EU", preneo je on.

Na konstataciju da tadašnji španski premijer Mariano Rahoj zbog Kosova nije bio na Samitu Tači je rekao da je Madrid bio zastupljen na tom skupu, ali na drugom nivou.

"Zaključak su svi podržali, i naše učešće je bilo poštovano. Razumem da je to za Madrid škakljiva tema, ali svako poređenje Španije i Miloševićeve Srbije, kao i Katalonije i Kosova je pogrešno. Imam puno poštovanje za demokratske tradicije Španije. Na Kosovu se dogodio genocid od strane Srbije. Španija je za nas prijateljska zemlja", navodi Tači.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsednik "zemlje u regionu, čije stanovništvo je najviše proevropski i proamerički nastrojeno" i istovremeno izrazio žaljenje "što je najizolovanija zemlja".

Upitan za uticaj Rusije i Turske Tači je kazao da Rusiji gotovo nije moguće da igra neku ulogu na Kosovu.

"Međutim, mi Rusiju ne vidimo kao neprijatelja. Politika Moskve ima više veze sa solidarnošću sa Srbijom, nego sa suprostavljanjem Kosovu. Očekujem da i Rusija prizna Kosovo, jer bi time Moskva Srbiji pomogla da se oslobodi pogrešnih mitova", kaže on.

Na pitanje šta je sa uticajem Turske Tači je naveo da većinu stanovništva Kosova čine muslimani, a istovremeno to je najproevropskiji narod na Balkanu.

"Islam na Kosovu je evropski. Kosovo je suverena država koja donosi sopstvene odluke", tvrdi on.

Na konstataciju da je nedavno na Kosovu bilo burnih reakcija zbog izručenja turskih državljana, navodnih gulenista, Ankari, Tači je kazao da je to bio jedinstven slučaj, te da je bilo grešaka u tehničkom procesu, kao i da se to nikada više neće dogoditi.

Kancelarija za KiM osudila je danas izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je "slučaj Ðurić bio nepotreban i da je to bila provokacija srpskih vlasti" i poručila da nema načina da se opravda nasilje koje je u martu počinjeno nad predstavnicima Srpske liste i direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem.

Oni koji su naložili i sproveli taj besprizorni napad odgovorni su za zločin protiv mira, saopštila je Kancelarija i poručila da se Srbija ne plaši Tačijevog zveckanja oružjem.

"Nazivati provokacijom srpskih vlasti slanje do zuba naoružanih zlikovaca na goloruke ljude na KiM u martu, koji su se okupili da razgovaraju u demokratskoj atmosferi o mogućnostima da se prevaziđu međunacionalni animoziteti i konflikti govori o tome da su pojedini albanski politički lideri u Prištini potpuno izgubili razum i kompas".

U Kancelariji ističu da su potpuno neprimereni cinizam i licemerje predsednika privremenih institucija samouprave u Prištini Tačija i njegovo nastojanje da relativizuje događaj, koji je ništa drugo nego krunski dokaz da su separatisti na KiM stvorili društvo u kojem se razgovara samo jezikom ''divljaštva i nasilja''.

Nema većeg zločina protiv mira nego poslati kaznenu ekspediciju na miroljubive ljude koji čine sve da se izbegnu nova stradanja i nesreće u regionu i taj događaj je krunski dokaz kakvo društvo separatisti priželjkuju na KiM, a to je društvo albanske supremacije i potpune obespravljenosti za sve ostale.

"Uz to, gađenje izaziva kada Srbiju za genocid optužuje neko ko je bio na čelu terorističke bande odgovorne za smrt i proterivanje hiljada civila i najgnusnije zločine. Tači treba da zna da se Srbija ne plaši njegovog zveckanja oružjem i da nikoga nije impresionirao svojom zamišljenom snagom, jer od njega imamo više snage, ali i više odgovornosti prema budućim generacijama i Srba i Albanaca na KiM", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.