Suđenje Tačiju i još trojici nekadašnjih šefova OVK-a treba da počne najkasnije u septembru 2021.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 16:29

Suđenje Tačiju i još trojici nekadašnjih šefova OVK-a treba da počne najkasnije u septembru 2021.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu sugerisalo je sudu da početak suđenja Hašimu Tačiju i trojici nekadašnih šefova OVK zakaže za sledeće leto, a najkasnije septembar 2021. godine.

"Odlaganje suđenja godinama (kako su to tražili branioci optuženih radi pripreme odbrane za suđenje) ne samo da neće doneti brzu pravdu, već može onemogućiti ostvarivanje bilo kakve pravde", naveo je glavni tužilac Džek Smit u podnesku, koji su danas objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Specijalizovana veća.

Branioci optuženih Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija su na statusnoj konferenciji 18. novembra tražili najmanje 18 meseci za pripremu odbrane, tražeći da suđenje počne ili u junu 2022. druge godine ili početkom 2023. godine, kao i da im s eukine pritvor, te da se do suđenja brane sa slobode.

Sa ovim stavom odbrane ne slaže se tužilac i upozorava da se značajna odlaganja na koja se odbrana pozivala, nisu ni opravdana, niti su u skladu sa interesom ekspeditivnog postupka ili pravima svedoka i žrtava u ovom slučaju.

Detaljno je ukazao zašto se protivi stavovima odbrane, a posebno produživanju roka za suđenje, u periodu kada ono završi sa obelodanjivanjem svojih dokaza odbrani i početka suđenja.

U tom periodu svedoci i žrtve biće izloženi ozbiljnom riziku od pritiska i zastrašivanja, upozorio je tužilac.

Takođe smatra da bi odbrana promenila stav o dužini roka za pripremu suđenja ukoliko sud odluči da optuženi u pritvoru čekaju početak suđenja, kako je to tražilo tužilaštvo.

Inače, sudija za prethodni postupak u ovom predmetu Nikolas Giju naložio je danas pored ostalog, tužilaštvu da sve svoje dokaze obelodani odbrani do 31. maja 2021. godine.

Odbrani je naložio da do 14. juna 2021. godine ili ranije tužilaštvu ukaže za koje će dokaze sprovesti svoju istragu.

Tači Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su početkom novembra i izrtučeni Hagu gde se nalaze u pritvoru.

Terete se u 10 tačaka za zlocine protiv čovečnosti i ratne zločine izvršene kroz udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa nizom drugih pripadnika OVK.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tužioci: Sudjenje Tačiju počeće do septembra 2021, odlaganje rizik za svedoke

Izvor: Danas, 24.Nov.2020

Tužioci suda za zločine OVK zatražili su da suđenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji počne idućeg leta, a "najkasnije u septembru 2021".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.