Šeholi: Hoti nemoćan u dijalogu naspram Vučića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 08:13

Šeholi: Hoti nemoćan u dijalogu naspram Vučića

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi izjavio je da je susret premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića bio pod senkom svega onoga što se dešava u Hagu sa predsednikom Hašimom Tačijem.

Šeholi je sinoć za Kosovo onlajn rekao da na Kosovu postoji bojazan da Hoti nije trebalo ni da ide u Brisel i razmišlja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je Hoti trebalo da pokaže revolt u vezi sa svim onim što se dešava Tačiju.

"Sve to ukazuje da na Kosovu nema političke saglasnosti oko dijaloga u Briselu i da će Hotiju biti veoma teško da postigne konsenzus oko dijaloga u Briselu bez predsednika Kosova", ocenio je Šeholi.

Šeholi je mišljenja i da Hoti nema mogućnost ni političku moć da nastavi dijalog naspram Vučića bez podrške, posebno Tačija.

Tahiri: Stvorena dobra atmosfera za nastavak dijaloga

"Stvorena je dobra atmosfera za nastavak dijaloga i postizanje prihvatljivog sveobuhvatnog sporazuma, nakon jučerašnjeg sastanka pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu", izjavio je politikolog iz Prištine Ramuš Tahiri.

Tahiri ističe kao veoma važno što je došlo do nastavka dijaloga i da su obe strane ravnopravne u procesu.

"Ono što je rekao predsednik Srbije Vučić, da su se od sto tema tokom razgovora u osamdeset odsto složili u stavovima, pokazuje dobru atmosferu za nastavak dijaloga i sporazum. Taktika je de se pojedinačno ragovara o temama, kako bi kasnije došli do prihvatljivog sporazuma", rekao je Tahiri za Kosovo onlajn.

Komentarišući politička prepucavanja premijera kosova Avdulaha Hotija i i predsednika Hašima Tačija i optužbe da je Hoti na dijalog otišao bez konsultacija, Tahiri je ocenio da je do sukoba došlo u javnosti i da on nije realan.

"Mi smo država. Svako ima svoju zamenu i u okviru svojih nadležnosti odgovorno obavlja svoju dužnost. U ovom slučaju premijer je legalan i nije potrebna politička podrška već institucionalna, koju on ima. Predstavlja Kosovo i ima pravo da potpiše bilo koji sporazum ili ugovor sa drugom stranom", smatra Tahiri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.