Na suđenju Tačiju svedočice osobe iz međunarodne zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2021, 02:43

Na suđenju Tačiju svedočice osobe iz međunarodne zajednice

Svedoci iz međunarodne zajednice svedočiće na suđenju protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, najavilo je danas Specijalizovano tužilaštvo Kosova, na sedmoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu.

Predstavnica tužilaštva Kler Loson rekla je da će ovi svedoci moći da se pojave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pred sudom i da su im obezbeđene mere zaštite, kao i da su njihovi identiteti već obelodanjeni odbrani.

Njihovi identiteti međutim nisu poznati javnosti.

Tužilaštvo ima rok da završi obelodanjavanje do 27. septembra, ali ono nije sigurno da li će do tog roka moći da obelodani izjave tri svedoka, kao i manje redigovane izjave šest svedoka, navela je Loson.

Na početku konferencije, koja se održava pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom, odbrana se požalila na obelodanjeni materijal koji joj je dostavilo tužilaštvo tvrdeći da mu fale podkategorizacije.

Naime, odbrana tvrdi da su materijali obimni, puni informacija koje ne mogu da se prate, što im jako otežava posao.

Što se tiče prevoda materijala, ona je navela da tužilaštvo teži da sve bude prevedeno do decembra, ali ne može sa sigurnošću da to tvrdi zbog njegove obimnosti.

Na današnjoj konferenciji bi trebalo da se razmatraju pitanja u vezi sa pritvorom, aktuelnim istragama tužilaštva i odbrane.

Tači, kao i Kadri Veselji, jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde s ei dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Saljihu Mustafi sutra počinje suđenje u Hagu

Nekadašnjem komadantu u tzv. OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine sutra treba da počne suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

To će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojacljivanju pred sudom u oktobru 2020.negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Tereti se optužnicom za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sud je inače doneo odluku da uzme kao "presuđene činjenice" 52 predloga tužilaštva koji se tiču osnovanja OVK, ali nemaju direktne vezensa ovim predmetom.

Presuđene činjenice tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postipka, objavljeno je  na sajtu Specijalizovanih veća.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas sedma statusna konferencija za Tačija i ostale

Izvor: B92, 14.Sep.2021

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu treba da bude održana sedma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.