Razgraničenje je jedini način za kraj sukoba

Izvor: Mondo, 05.Sep.2018, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razgraničenje je jedini način za kraj sukoba"

Ideja o teritorijalnom razgraničenju ili korekciji granice jedini je način da se okonča sukob između Beograda i Prištine, izjavio je danas predsednik samozvanog Kosova, Hašim Tači. Parlament bez kvoruma za prerovarački tim.

Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević Hašim Tači

Govoreći na okruglom stolu u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kosovskog Demokratskog instituta na temu dijaloga sa Beogradom "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije", Tači je rekao da će biti veoma teško postići sporazum sa Beogradom, čak, kako je kazao, gotovo nemoguće, ali da on ipak "vidi svetlo na kraju tunela".

Nema kvoruma za pregovarački tim

Potpuna neizvesnost vladala je u sredu u kosovskom parlamentu povodom nastavka prethodnog dana započete sednice na kojoj bi trebalo da bude potvrđen pregovarački tim za Brisel, , na čelu sa Fatmirom Ljimajem. Nešto pre 16 sati u parlament je stigao i odlazeći američki ambasador, Greg Delavi, ali zasedanja nije bilo jer "nije bilo poslanika Srpske liste" (koalicionog partnera u vlasti). Bez Srba nema kvoruma, jer opozicija bojkotuje ovu temu, kao ni samog izbora tima, ako poslanici Srpske liste ne glasaju "za".

"Ako sada izgubimo ovu priliku i budemo čekali izbore EU u maju naredne godine postoji opasnost od propasti agende EU... Priština će zaostati u procesu pristupanja EU i NATO, pa mi sada težimo da racionalizujemo taj proces sa Srbijom", rekao je Tači.

On kaže da u tom procesu neće biti govora o razdvajanju ili podeli Kosova, kao i da grad Mitrovica i Gazivode neće biti predmet tih razgovora, ali će kraj dijaloga označiti kraj dugog sukoba "između dve zemlje".

"Korekcija granica ne znači podelu Kosova i mi nećemo dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova", rekao je Tači.

I Francuzi protiv razgraničenja!?

Smatra da međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti može uslediti nakon dogovora o granici Kosova i Srbije.

Posvećen je, kazao je, obezbeđivanju međunarodnog priznanja i članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Za Kosovo se sprema Dejton 2"

Podsetio je da je još na samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji ponovo potvrđeno da je uslov za priključenje Evropskoj uniji rešavanje bilateralnih pitanja sa susedima, te dodao da Priština ima odlične odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Makedonijom, ali da "veliki dogovor" sa Srbjom još nije postignut.

Njegov cilje je, ponovio je, da sporazum sa Srbijom obezbedi priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u UN, EU i NATO.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Tači: Vučić mi se ne sviđa, ne verujem da i on ima simpatije prema meni, ali moramo da razgovaramo

Izvor: Blic, 05.Sep.2018

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da ne vidi ništa loše u tome da s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem priča o miru, ali kaže da je uznemirujuće ako neko u Prištini i Beogradu priča o ratu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.