RT: Priština nudi Izraelu da otvori ambasadu u Jerusalimu u zamenu za priznanje

Izvor: Vostok.rs, 22.Sep.2018, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Priština nudi Izraelu da otvori ambasadu u Jerusalimu u zamenu za priznanje

Izvor: Vostok / RT

Takozvani predsednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači, ponudio je da ambasadu svoje samoproklamovane države otvori u Jerusalimu, ukoliko je Izrael prizna kao nezavisnu zemlju.

"Ako bi Kosovo bilo priznato od strane Izraela, otvorio bih ambasadu Kosova u Jerusalimu", rekao je Tači.

Izrael je među polovinom zemalja članica UN-a koje su odbile da priznaju nezavisnost Kosova, a što se Tači nada da će promeniti sa ovom ponudom. Vlada premijera Benjamina Netanijahua želi da što više zemalja preseli svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, te da se na taj način prizna izraelska pretenzija na grad, za koji i Palestinci tvrde da je i njihov glavni grad.

Do sada su to učinile samo SAD, Gvatemala i Paragvaj, a nova vlada Paragvaja najavila je ovog meseca da će se vratiti u Tel Aviv u interesu mira. Američki predsednik Donald Tramp je u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i otvorio novu ambasadu u maju ove godine.

Tači je ponudio svoj predlog, a u tom smislu je rekao da je "njegova vlada 100 procenata podržana od strane SAD-a".

"Veze Republike Kosovo sa SAD su odlične. Sreo sam se sa predsednikom Trampom i njegov pristup prema nama je isti kao i prethodnog predsednika", rekao je Tači.

Ovo odražava i stavove Ramuša Haradinaja, drugog nekadašnjeg lidera terorističke grupe "OVK" i takozvanog premijera, iako suparnika Tačiju.

"Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je u pitanju spoljna politika, mi smo deo kluba zemalja koje predvodi Amerika . Nemamo problema da to priznamo. Nemamo vremena za svetske probleme", rekao je Haradinaj.

Izraelska vlada još nije odgovorila na Tačijevu ponudu.



Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tači nudi ambasadu Izraelu u zamenu za priznanje?

Izvor: Mondo, 22.Sep.2018

Izraelski list Džeruzalem post (JP) preneo je da je kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da bi otvorio kosovsku ambasadu u Jerusalimu u "zamenu" za izraelsko priznavanje Kosova...Foto: MONDO, Mario Milojević..U vesti, koju su preneli i drugi izraelski mediji, Džeruzalem post se poziva na prištinsku...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.