Profesor ustavnog prava: Predsednik Kosova treba da raspiše izbore u roku od 45 dana

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2019, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesor ustavnog prava: Predsednik Kosova treba da raspiše izbore u roku od 45 dana

Profesor ustavnog prava u Prištini Mazlam Baraliu izjavio je da posle današnje ostavke premijera Ramuša Haradinaja, predsednik Kosova Hašim Tači treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore koji treba da se održe u roku od 45 dana.

"Predsednik Kosova treba da proglasi izbore u roku od 45 dana i oni moraju imati karakter prevremenih ili vanrednih izbora. U zakonskim rokovima trebalo bi da ih organizuje sekretarijat Izborne komisije", rekao je Baraliu za prištinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << agenciju telegrafi.com.

Po odredbama Ustava Kosova, predsednik ima zakonsko pravo da pre objavljivanja odluke o raspisivanju vanrednih izbora, iz redova vladajuće koalicije predloži novog mandatara, koji bi u roku od 15 dana obavestio predsednika može li da obezbedi dovoljno glasova za izglasavanje nove Vlade ili ne.

U slučaju da mandatar ne može obezbediti potrebnu podršku za formiranje kabineta, predsednik Kosova ima pravo da poveri mandat drugom članu vladajuće koalicije.

U slučaju da ni taj kandidat ne može da obezbedi podršku u parlamentu, predsednik zakazuje vanredne i prevremene parlamentarne izbore.

Skupština Kosova može dvotrećinskom većinom da izglasa svoje raspuštanje.

Međutim, u aktuelnim odnosima unutar vladajuće koalicije koja ima samo 53 glasa u parlamentu, nemoguće je da neko od budućih mandatara obezbedi potrebnu većinu od 61 glasa, tako da je najizglednija opcija da predsednik Tači odmah odluči da raspiše prevremene i vanredne parlamentarne izbore.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da u svojstvu osumnjičenog, dođe u Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.