Priština čestita Skoplju: Ključna uloga Albanaca

Izvor: B92, 11.Jan.2019, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština čestita Skoplju: "Ključna uloga Albanaca"

Politički lideri u Prištini čestitali su Skoplju i premijeru Zoranu Zaeva usvajanje ustavnih izmena o promeni imena zemlje u Republika Severna Makedonija..

Iz Prištine ističu zasluge albanskih poslanika u Sobranju za donošenje te odluke.

Kosovski predsednik Hašim Tači je na Fejsbuku napisao da je Makedonija napravila veliki korak napred, otvarajući perspektivu političkoj stabilnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavku reformi i integraciji zemlje u severo-atlanske institucije, prenosi RTK2.

"Njihova odluka nije bila nimalo laka, ni populistička, ali je bila pravedna odluka, koja prevazilazi partijske interese za državu i njene građane. 2019. godina treba da bude godina velikih odluka i za Kosovo, godina kada će se okončati vekovni konflikt između Kosova i Srbije, postizanjem sveobuhvatnog sporazuma”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Predsednik skupštine Kadri Veselji je ocenio da će ova odluka Sobranja ubrzati proces učlanjenja u NATO svih zemalja regiona i zahvalio se albanskim poslanicima koji su dali značajan doprinos u donošenju ove odluke.

"Ova odluka daje zeleno svetlo integracijama ove prijateljske države i ubrzava, ne samo njeno učlanjenje u NATO, nego i svih zemalja regiona. Ovim glasom se osigurava mir u celom regionu. Velika zasluga i zahvalnost pripada albanskim poslanicima koji su unapredili ovaj proces", napisao je Veselji.

Kao veliki korak za Makedoniju ovu odluku je ocenio i premijer Ramuš Haradinaj, koji je čestitao premijeru Zorano Zaevu "na prozapadnoj viziji" i Albancima u Makedoniji, koji "su imali ključnu ulogu u ovim promenama".

On je dodao da je "ovaj značajan događaj za Zapadni Balkan, nada da naš region ide ka trajnom miru".
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.