Početak misije: Grenel i Palmer danas u Prištini, sutra u Beogradu

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak misije: Grenel i Palmer danas u Prištini, sutra u Beogradu

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel počinje svoju misiju samo šest dana od imenovanja. Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da Grenel i Metju Palmer zajedno dolaze na KiM.
Pozivajući se na kabinet kosovskog predsednika, mediji su objavili da će Ričard Grenel danas na KiM razgovarati sa Hašimom Tačijem, a Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je iz dva diplomatska izvora potvrđeno da će američki izaslanik sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je objavio na Tviteru da će Grenel na KiM doći zajedno sa izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun podseća da je Ričardu Grenelu misiju poverio direktno američki predsednik Donald Tramp, što govori o njegovoj težini.
Drecun ukazuje da Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu i Metohiji.
"Hašim Tači je ostao kao predsednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju", ističe Drecun.

Iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse – uslov koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga sa Prištinom.
"Imamo čoveka koji hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umesto da ukloni ključnu prepreku, zbog koje je čitav razgovor u zastoju", podsetio je Drecun.
Očekuje da će Grenel pokušati da unapredi proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drecun: Grenel bi da stvori uslove za nastavak dijaloga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2019

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da očekuje da će Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, pokušati da unapredi proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.