Vučić na sastanku u Tirani: Beograd i Priština godinama udaljeni od rešenja

Izvor: RTS, 09.Maj.2019, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na sastanku u Tirani: Beograd i Priština godinama udaljeni od rešenja

Lidera procesa Brdo-Brioni, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastali su se u Tirani. Vučić je poručio da je pitanje Kosova stvar između Srba i Albanaca a ne "pitanje za ljude u Islandu, Sloveniji, Indiji".
Aleksandar Vučić je, obraćajući se na liderima samita u Tirani, rekao da se ništa od "lepih snova" koji se iz Evropske unije pominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće ostvariti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ocenio je da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, niti početak pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju. Za Bosnu se, prema njegovim rečima, ništa neće dogoditi, a izostaće i vizna liberalizacija za Kosovo.
"U redu, glupi smo, ali ne toliki glupi i svi znate da sam u pravu, ništa se neće desiti ni u junu ni julu", ukazao je Vučić.
Predsednik Srbije je pritom naveo da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo.
Kada je reč o kosovskom pitanju, Vučić je naveo da su pojedini vikali i poručivali "ne možete na taj način da rešite taj problem "
"Ko ste vi da nam držite lekcije? To je stvar između Srba i Albanaca. To nije pitanje za ljude u Islandu, Sloveniji, Indiji, to je pitanje za nas", ukazao je Vučić.
Konstatovao je da smo veoma daleko od bilo kakvog rešenja, na koje će morati da se čeka ko zna koliko godina.
"Da li smo dobili pravu podršku iz Evroske unije, nismo, svi su gledali samo svoje interese", poručio je Vučić. Prema njegovim rečima, nisu dozvoljavana rešenja koja su ranije bila prihvatljiva i koja su u nekim slučajevima već primenjivana.
"Prhvatili smo sve iz Evrpske unije i sada smo zaglavljeni i to će trajati, ali nadam se ne zauvek", zaključio je Vučić.
Rekao je da ima sve manje nade i da bi pored ohrabrujućih poruka voleo da vidi konkretna dela.
"Nisam tu da se žalim, članice EU rade ono što žele da rade, to je njihov posao, a da vam kažem iskreno, na kraju mi se i ne potresamo previše, radimo koliko možemo", ukazao je Vučić.
"Hladno rukovanje" 
Gotovo svi albanski i prištinski mediji zabeležili su rukovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, pred početak regionalnog samita Brdo-Brioni u Tirani, uz komentar da je bilo - hladno.
Vučić i Tači rukovali su se u prisustvu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.
Prištinska TV 7 javila je da je Tači potpuno ignorisao predsedavajućeg Pedsedništva BiH Milorada Dodika.

Vučić se nakon rukovanja sa domaćinom, albanskim predsednikom Iljirom Metom i inicijatorima Procesa, predsednicima Hrvatske i Slovenije, nije zadržao radi fotografisanja. 
Susret Vučića i Tačija u Tirani došao je dan nakon što je srpski predsednik poručio da nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, dok je kosovski predsednik juče rekao da je po dolasku u albansku prestonicu sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o potpunom ukidanju granice između tzv. Kosova i Albanije.
Predsednik Vučić rekao je sinoć da je reč o sumanutim idejama, nerealnim, ali da će svakako na to ukazati i Tačiju i drugim zvaničnicima, mada su, kako je ukazao, Albanci stalnim ponavljanjem takvih stvari čine utisak da je to nešto normalno.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.