Oročite datum ulaska u EU, nećemo kao guske u magli

Izvor: B92, 03.Jul.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oročite datum ulaska u EU, nećemo kao guske u magli"

Brisel -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao u Briselu s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem. Od Federike Mogerini tražio datum ulaska Srbije u EU.

Vučić je nakon trilateralnog sastanka s kosovskim predsednikom i visokom evropskom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost izjavio da je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dogovoren, ali da će za pripremu nastavka dijaloga trebali oko mesec ipo dana.

Nakon susreta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je okarakterisan kao neformalan i koji je održan u Briselu, predsednik Srbije je izjavio i da je neophodno da se ozbiljnije i hrabrije razgovara o budućim odnosima.

On je novinarima preneo da je na sastanku razmotren način kako dalje nastaviti dijalog i podvukao da je cilj da se ne samo ostvari normalizacija odnosa Beograda i Prištine, već i da se dugoročno vidi kako rešiti i odnose Srba i Albanaca i u samoj centralnoj Srbiji i na Kosovu.

Na pitanje da li će se dijalog ubuduće nastaviti na nivou predsednika (Srbije i Kosova) Vučić je odgovorio da to treba još videti. Pitanje nivoa razgovora je, kako je rekao, samo tehničko. "Suštinski, koga strane budu odredile tako će biti. To je tehničko pitanje, koje nije od ključnog značaja. Postoje mnogo važnija pitanja od tehničkih", istakao je on.

Na pitanje da li je od Federike Mogerini dobio potvrdu da EU i dalje stoji iza ključnog zahteva u dijalogu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, Vučić je najpre rekao da se danas razgovaralo o široj perspektivi sređivanja odnosa Srba i Albanaca, a da ustanovljenje Zajednice srpskih opština apsolutno ostaje kao obaveza koju je potpisala albanska strana.

"ZSO se podrazumeva kao nešto što mora da se sprovede. Nema dileme oko toga“", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je potom izjavio da je od evropske predstavnice zatražio ubrzan pristup Srbije Evropskoj uniji. On je rekao da je danas, prvi put, to tražio na takav način, eksplicitno.

"Mislim da smo dobili razumevanje Mogerini, da tačno znamo kada možemo da postanemo član, da ne budemo kao guske u magli, koje će sigurno da pronađu pravi put, ali da ne znaju kada se završava", preneo je Vučić novinarima. On je ukazao da će zbog toga biti važna njegova poseta predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku, oko 14. jula.

Srbija, prema njegovim rečima, posle značajnog dela provedenih reformi, i dosta posla koji je još pred njom, traži da njeni građani imaju jasnu perspektivu i jasan cilj:

"Da znamo gde je i kada ga dostižemo", podvukao je Vučić. Rekao je da u tome nije naišao na protivljenje, već čak razumevanje Mogerini i ostalih.

Kosovski predsednik Hašim Tači koji se novinarima obrastio posle Vučića rekao je da bi to trebalo da razmotre stručne grupe i dodao da je današnji razgovor išao i u pravcu normalizacije odnosa Srba i Albanaca i o pomirenju.

Podsetimo, Vučić i Tači su u Brisel došli na poziv Mogerinijeve, a najpre se s njom sastao kosovski predsednik, zatim Vučić, da bi na kraju usledio trilateralni sastanak Vuči- Tači- Mogerini

Federika Mogerini je ranije najavila da će se danas u Briselu razmeniti stavovi o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine, bilo na političkom ili tehničkom nivou, dve strane su održale u Briselu početkom februara, a u međuvremenu su održani izbor za predsednika u Srbiji i parlamentarni na Kosovu i Metohiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Dogovoreno, dijalog Beograd-Priština se nastavlja

Izvor: OkRadio.rs, 03.Jul.2017

Brisel -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon susreta s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem izjavio da je potrebno mesec i po dana za pripreme nastavka dijaloga. On nije isključio mogućnost da se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastavi na predsedničkom nivou. Nakon...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.