Opozicija: Tači osporava granice Kosova

Izvor: N1 televizija, 31.Okt.2018, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija: Tači osporava granice Kosova

Skupština Kosova na zahtev 44 poslanika održava vanrednu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje predloga predsednika Hašima Tačija o korekciji granica.

Opozicija zahteva usvajanje rezolucije s jednom tačkom koja ističe da je "teritorija Republike Kosovo jedna i neodvojiva i niko, ni predsednik, nema mandat da raspravlja o teritoriji".

Iz opozicije kažu da rezolucija ima za cilj postavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << crvene linije, a ne zaustavljanje dijaloga sa Srbijom.

Oni su ideju predsednika Tačija o korekciji granica nazvali neustavnom i protiv državnosti Kosova.

"Tačijev diskurs za navodno međunarodnu podršku ovom procesu je zavera zbog tri razloga: razmena teritorija nije rezultat promene politike naših partnera, to je ideja Beograda i Moskve kako bi se sprečilo konsolidovanje Republike Kosovo; razmena teritorija Kosovu ne obezbeđuje učlanjenje u UN, zašto bi Kina trebalo da promeni stav o ovom pitanju; razmena teritorija Kosovu ne obezbeđuje jasnu evropsku perspektivu, jer se stav Španije u pogledu nezavisnosti Kosova ne menja sa razmenom teritorije", kaže Abdulah Hoti, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova.

Iz Samoopredeljenja kažu da je "ovo prvi put da predsednik osporava granice Kosova".

"Najveća greška jednog lidera je kada sam svojim delovanjem stavi pod znak pitanja državu koju predstavlja, kada sam osporava njene granice. Kosovo je uvek osporavano samo od Srbije, na to smo navikli, ali prvi put predsednik Kosova osporava njene granice. To Srbiji omogućava da međunarodnom faktoru kaže da sa Kosovom nešto nije u redu. To je izvanredna prednost za Srbiju", naveo je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.