NP Otadžbina: Aleksandar Vučić nikada nije bio protiv osnivanja vojske Kosova

Izvor: KMnovine.com, 19.Dec.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NP ''Otadžbina'': Aleksandar Vučić nikada nije bio protiv osnivanja ''vojske Kosova''

Ne treba biti mnogo pametan i ne zaključiti da je formiranje „vojske Kosova“ ostvareno u skladu sa dogovorom Hašima Tačija i Aleksandra Vučića.


   
Vučićevi odlični odnosi i poštovanje prema albanskoj vojsci / Arhiva    





Iako se skoro godinu dana unazad nagoveštavalo iz Prištine da će doći do formiranja vojske Kosova Beograd je ćutao. Nijednom rečenicom Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Vučić nije upozorio zapadne zemlje da će u slučaju formiranja vojske Kosova on krenuti sa realizacijom Kumanovskog sporazuma kojim je predviđen povratak do hiljadu srpskih vojnika i policajaca. Reakcija aktuelnih vlasti iz Beograda, izuzev verbalnih osuda, je bila više nego mlaka. Sve se svelo na performans mitrovačkih studenata o sahranjivanju međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Zahtev za hitnom sednicom Saveta bezbednosti je prvo stigao iz Rusije pa tek onda iz Srbije.

Aleksadnar Vučić je imao široku lepezu odgovora na formiranje ove vojne sile a on izuzev cmizdrenja, cviljenja, zapomaganja nije preduzeo nikakve druge mere. Mogao je da poništi antiustavni Briselski sporazum koji je pre pet godina potpisao, a koji u stvarnosti znači unutrašnje priznanje samoproglašene republike Kosovo. Mogao je i da proglasi okupaciju Kosova i Metohije. Na raspolaganju mu je bilo i ukidanje integrisanog upravljanja granicama između centralne Srbije i Kosova i Metohije koje je on 6. decembra 2012. godine uspostavio. Nijednu meru nije preduzeo jer je u Rimu na sastaku sa Hašimom Tačijem dao saglasnost za foriranje vojske Kosova. Kada je ovaj njegov dogovor već postao očigledan građanima Srbije on je požurio na Savet bezbednosti da tamo ispegla sopstvenu izdaju. Čudno, jer je mnogo puta do sad Aleksandar Vučić govorio da Rezoluciju 1244 treba ukinuti jer je ona zastarela i da važi za nekadašnju SR Jugoslaviju a ne za Srbiju. Izgleda da nije zastarela, da je validna čim je otišao u Njujork da frizira situaciju oko formiranja vojske samoproglašene republike Kosovo.

U svom patetičnom govoru na sednici Saveta bezbednosti predsednik Srbije uopšte nije spomenuo Kumanovski sporazum i povratak 1000 srpskih vojnika i policajaca. U dva svoja javljanja na samoj sednici čak nije ni zatražio da SB ukine odluku o formiranju vojske Kosova. Na Savetu bezbednosti je tražio da se ukine stopa poreza od 100% na robu iz Srbije ali ne i vojska Kosova.
Njegovo panično obraćanje građanima Srbije iz Njujorka o njihovoj ugroženosti samo pojačava već prisutno iseljavanje Srba sa severa Kosova i Metohije. U svom govoru broj Albanaca koji žive u južnoj srpskoj pokrajini, iako nije bilo ozbiljnijeg popisa, podigao je na 1.700.000. Na poslednjim izborima na Kosovu i Metohiji prema zvaničnim podacima centralne izborne komisije samoproglašene republike Kosovo glasalo je 470.000 ljudi. Od toga 50.000 Srba. Sama ta činjenica govori koliko predsednik Srbije lobira za stvaranje Velike Albanije čim podiže njihov broj. Broj Srba, iako KFOR kaže da ih ima 120.000, on je smanjio na 100.000.

Težak život u enklavama na KiM: Deci i mladim Srbima u Velikoj Hoči internet jedina veza sa svetom - KM NovineVelika Hoča je selo u južnom delu Metohije, nedaleko od Orahovca, u vinorodnom kraju.
U duhu njegovog prijateljskog odnosa sa Hašimom Tačijem isti je kao razlog za formiranje vojske Kosova spomenuo odluku međunarodnog suda pravde. U tom kontekstu spomenuo je i Vuka Jeremića predmet stalnih napada Aleksandra Vučića. Naravno da odluka međunarodnog suda pravde nema nikakve veze sa formiranjem vojske Kosova. Da mu ne bi ostao dužan Aleksandar Vučić je kritikovao promenu pregovaračkog tima Prištine gde je na mesto njegovog prijatelja Hašima Tačija došao Fatmir Ljimaj. Predstavnik Ruske Federacije u SB Nebenza je donekle izvadio stvar tražeći od Saveta bezbednosti da se ukine odluka o formiranju vojske Kosova i, možda na razočaranje Aleksandra Vučića, posredno optužio Hašima Tačija za trgovinu ljudskim organima Srba.

Srbi su u predsedniku Srbije dobili tri u jedan. I lopova, i lažova, i izdajnika. Ne želeći da ulazi u motive predsednika Srbije Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ može da konstatuje: Albanci boljeg i većeg lobistu od Aleksandra Vučića do sada nisu imali. Iako je Priština donela odluku o povećanju stope poreza od 100% i formiranju vojske Kosova, Vučićeva „Srpska lista“ ne izlazi ni iz skupštine ni iz vlade samoproglašene republike Kosovo. Slično postupaju i gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije izabani na osnovu ustava i zakona samoproglašene republike Kosovo koji su prethodno podneli ostavke. Pa onda i srpske sudije i ostali. Po instrukciji Aleksandra Vučića svi su i dalje na platnom spisku separatističkih vlasti iz Prištine. Na taj način oni samo legalizuju nelegalne odluke separatista. Ne mogu se imati šiptarske pare i srpska država.

Da bi opravdao nameru vlasti da Srbija mora da se odrekne Kosova i Metohije Aleksandar Vučić kaže da Srbi neće da žive ni u Đakovici ni u Kačaniku. Stoga po njemu Srbija nema šta da traži na Kosovu i Metohiji. Previđa samo jednu činjenicu. Ako bi se Srbi vratili u te gradovi, imajući u vidu bezbedonosnu situaciju, bili bi samo glineni golubovi.

Alekdandar Vučić nikada javno nije bio protiv formiranja vojske Kosova samo je insistirao da ona ne pređe na teritoriju severno od reke Ibar. Na taj način je podelio Srbe na na one više i manje bitne.
Ivan Maksimović: Rat iz Vođinog kabineta - KM NovineSrbi sa Kosova i Metohije nisu u strahu od albanskih separatista i njihovih naoružanih policajaca, već pre svega i najviše od ludila i nepredvidljivosti Aleksandra Vučića.

Jedino odlazak sa vlasti Aleksandra Vučića može da sačuva južnu srpsku pokrajinu u sastavu Republike Srbije. Kada bude otišao sa vlasti neće moći da izbegne odgovornost za krivično delo nacionalne veleizdaje kao što je Briselski sporazum kojim je protivno Ustavu Republike Srbije demontirao inistitucije srpske države u južnoj srpskoj pokrajini.

Kako radili tako nam Bog pomogao.




Kosovska Mitrovica
19.12.2018. godine
Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju



Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.