Izvor: RTS, 15.Sep.2021, 11:08

Mustafa negira krivicu, tužilaštvo nazvao "Gestapom"

Čitanjem optužnice kosovskog Specijalizovanog veća sa sedištem u Hagu počelo je suđenje nekadašnjem komandantu OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu i Metohiji 1999. godine.
To je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija, Nasima Haradinaja i Pjetra Šalje – pripreme za suđenje još u toku.

Glavne tačke optužnice čitao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je glavni specijalizovani tužilac Džek Smit.
Prema rečima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.
Mustafa je rekao da razume, ali da u navodima optužnice nema istine da bi kasnije napustio sudnicu.
"Nisam kriv po optužbama koje je pokrenuo 'ovdašnji Gestapo'", rekao je Mustafa.
Na suđenje je došao u majci i gornjem delu trenerke sa kapuljačom, što je neuobičajeno oblačenje za sudnicu.
Predsednica sudskog veća precizirala da će u ponedeljak i utorak biti ispitana dva od ukupno 16 svedoka tužilaštva, od kojih će 15 svedočiti u sudnici u Hagu.
"Posle svakog glavnog ispitivanja svedoka, sudsko veće će postavljati pitanja Mustafi, koji će imati pravo da ne odgovori", napomenula je predsednica sudskog veća.
U ovom predmetu sudije su tužilašvu za izvođenje dokaza dodelile 87 sati. 
Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice kosovskog Specijalizovanog tužilaštva.
Specijalizovano tužilaštvo treba da iznese uvodnu reč, za šta ima na raspolaganju tri sata, a potom će zastupnik devet žrtava koje učestvuju u postupku imati na raspolaganju jedan sat za iznošenje svoje uvodne reči.
Sudsko veće je za septembar i oktobar zakazalo nekoliko ročišta.
Šta kaže optužnica protiv MustafeU optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest osoba.
Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine. 
Tereti se u četiri tačke za ratne zločine – proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.
Sud je inače doneo odluku da uzme kao "presuđene činjenice" 52 predloga tužilaštva koji se tiču osnivanja OVK, ali nemaju direktne veze sa ovim predmetom.
Ti fakti tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postupka, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saljihu Mustafa: Nisam kriv za optužbe koje je pokrenuo ovaj Gestapo

Izvor: Danas, 15.Sep.2021

Saljihu Mustafa, nekadašnji komadant OVK, optužen za ratne zločine na Kosovu, izjavio je danas na početku suđenja u Hagu da nije kriv ni za jednu od optužbi koju je pokrenuo, kako je rekao, “ovdašnji Gestapo”, aludirajući na Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.