Misterija susreta Tačija i Putina

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2018, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija susreta Tačija i Putina

Susrete sa svetskim državnicima u francuskoj prestonici, Beograd i Priština uveliko koriste za unutrašnju upotrebu, kako bi sopstvenu javnost uverili da su za svoju poziciju pridobili, ako ne podršku, bar simpatije čelnika vodećih država sveta. Hašim Tači okačio je na svom Fejsbuk nalogu fotografije na kojima se vidi kako se rukuje i razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
- Ovo je prvi ovakav susret između Kosova i Rusije na takvom nivou. Izuzetno je značajan ruski stav i pozicija, ako se postigne sporazum - da će povući veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija za učlanjenje Kosova. To je korak napred, progres, ali i diplomatsko angažovanje koje je nedostajalo u odnosu na Rusiju - pohvalio se Tači u intervjuu za prištinsku televiziju Klan Kosova.

Srpski mediji odmah su upitali predsednika Srbije kako komentariše ovaj susret, posebno imajući u vidu da je ruski veto i najveći adut na koji Beograd računa kako bi sprečio članstvo u UN separatističkog Kosova.

- Nismo oduševljeni svakom fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija - odgovorio je predsednik Vučić.

Srpski predsednik je samo par dana ranije novinarima prepričavao kako je bio prisutan kada je kod Trijumfalne kapije Tači prišao Putinu da se rukuje i da je ruski predsednik po automatizmu pružio ruku, ali i da se odmah potom okrenuo na drugu stranu kada je shvatio ko je u pitanju. Za fotografije Putina i Tačija koje svedoče o susretu na drugom mestu, u zatvorenom prostoru,

Vučić je odgovorio da "ne zna da li se taj susret odigrao pre ili posle" Trijumfalne kapije.

- Ne znam šta će raditi velika sila kao Rusija, niti je moje da kukam. Rusija je uvek bila uz Srbiju, a svako ima svoju politiku, ne mislim da je Putinu uvek lako kada, uprkos činjenici da EU de fakto podržava nezavisnost KiM, a mi smo na evropskom putu - pokušao je da objasni rusku poziciju Vučić.

Predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti izjavio je da Tači sa predsednikom Rusije može samo da razgovara o svom eventualnom azilu u Rusiji.

- Posle mnogo ustupaka koje je učinio Vučiću, Tači se slikao sa Putinom. On može sa njim da se dogovora samo o ličnom zahtevu za politički azil u Rusiji - napisao je Kurti na svom Fejsbuk nalogu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.