Lajčak u Prištini – kakvu poruku nosi

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 17:22

Lajčak u Prištini – kakvu poruku nosi

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak sastao se prvo sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, a zatim i sa premijerom Avdulahom Hotijem.
Hašim Tači je preneo Lajčaku da proces dijaloga "treba da počne liberalizacijaom viza za žitelje Kosova i da se završi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je pre moguće, obostranim priznavanjem".

"Budućnost Kosova je sigurna samo kada je deo konkretne evropske perspektive. U tom pravcu ćemo raditi zajedno sa SAD kako bismo krenuli što brže prema jednom sveobuhvatnom sporazumu", rekao je Tači na kraćoj zajedničkoj konferenciji za medije.
Lajčak je rekao i da je njegov mandat "veoma jasan, da se postigne sveobuhvatni sprazum i normalizacija odnosa i da se reše sva otvorena pitanja u regiji".
"Očekujem da završimo proces koji je počeo. Imali smo konkretan sastanak. Pričali smo o rokovima, planovima i metodologiji. Nadstavićemo komunikaciju sa ostalim predstavnicima Kosova. Imaću i posetu Beogradu kako bi smo imali pripremu dijaloga", naveo je Lajčak ne iznoseći detalje.
Lajčak je rekao da ne znao da li će biti u Vašingtonu 27 juna, ali ono šti zna je da EU i SAD rade blisko i da očekuju blisku saradnju u dijalogu Beograda i Prištine.
Za razliku od ranijih pojavljivanja pred medijima, Tači ovog puta nije odgovorio ko će predstavljati Prištinu u dijalogu sa Beogradom.

"Imamo čvrsto poverenje u SAD, prihvatamo evroposke vrendnosti. EU je kasnila u procesu liberalizacije viza i treba da se krene brže a Kosovo će biti 27. u Beloj kući", rekao je Tači.
Podvukao je da je za Prištinu suštinsko da SAD i EU dele koordinaciju kao strateški partneri.
"Put ka EU ide kroz normalizaciju odnosa" Lajčak se zatim sastao sa premijerom Avdulahom Hotijem, a posle sastanka je rekao da put Prištine ka Evropskoj uniji ide kroz normalizaciju odnosa sa Beogradom.
"Želim da Kosovo napreduje na tom putu i to može da se izvede samo uz EU", preneo je Lajčak novinarima nakon susreta sa Hotijem.
"Informisao sam ih o svojim planovima za nastavak dijaloga. Razgovarali smo s premijerom o našim očekivanjima i konkretnim koracima. Doneo sam pozivnicu da premijer poseti Brisel", rekao je Lajčak.
Ocenio je da je dijalog do sada doneo opipljive i važne rezultate zahvaljujući kojima ljudi bolje žive.
"Bez okrilja EU koja vodi dijalog to ne bi bilo moguće. Želim da gradim i održavam ono što je već postignuto, ali takođe želim da idemo dalje kako bi dijalog doveo do suspešnog završetka bez gubljenja vremena", rekao je Lajčak.

Premijer Hoti rekao je da je zadovoljan i ohrabren porukama Lajčaka o njegovoj posvećenosti procesu u ime 27 zemalja EU.
"Pokazao sam naš interes za zatvaranje ovog procesa. Pripremljeni smo i imamo svoju platformu. Lajčak ima užurbanu agendu ovih dana da se sastane sa svim stranama i očekujem da ćemo se na kraju njegove posete ponovo sastati kako bismo razgovarali o tehničkim pitanjima ", rekao je Hoti i dodao da je cilj obostrano priznavanje Beograda i Prištine.
Predsednica Skupštine Vjosa Osmani nakon sastanka sa Lajčakom rekla je da u ovom procesu ne bi trebalo da pregovaraju o teritorijama.
Osmani smatra da je vlada jedina koja bi trebalo da predstavlja Prištinu u dijalogu i da Skupština treba da ga nadgleda.
Lajčak će se sutra u Prištini sastati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i civilnog društva. 
Inače, on je po dolasku u Prištinu poručio da je dijalog važan i da ima datume, ali da ne može da ih objavi sada, jer mora da ih koordinira sa partnerima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.