Kurti bi da smeni Tačija zbog tajnog dogovora sa Kforom o ulasku na sever

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti bi da smeni Tačija zbog tajnog dogovora sa Kforom o ulasku na sever

Kosovski premijer Aljbin Kurti obavestio je predsednicu kosovske Skupštine Vjosu Osmani o sadržaju pisama Hašima Tačija i bivšeg sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, iz kojih se uočava pravo Kfora da odlučuje o svim aktivnostima kosovskih snaga bezbednosti na severu Kosova. Zbog toga, Kurti spominje zakonsku mogućnost razrešenja kosovskog predsednika Hašima Tačija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Pisma su razmenjena 19. aprila 2013. godine, kada je Tači bio predsednik kosovske vlade.

U saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera navodi se da je tim sporazumom tadašnji premijer Tači u ime Kosova preneo Kforu apsolutno pravo veta o svim budućim misijama KBS-a na severu Kosova.
Kurti navodi da je po preuzimanju funkcije premijera, zamolio osoblje kancelarije da analizira sadržaj ovog tajnog sporazuma, kao i njegove ustavne implikacije.
"Svrha ovog pisma je da vas, u svojstvu predsedavajućeg Skupštine Kosova, obavestim o postojanju tajnog sporazuma, kao i o rezultatima analize Kancelarije premijera. Da bih izbegao bilo kakve nesporazume, želim da budem što jasniji: ja kao premijer ne izlažem nikakav stav za ili protiv tajnog sporazuma koji se tiče njegovog sadržaja, piše u pismu Kurtija.
"Kao premijer, duboko razumem i cenim izuzetni značaj saradnje Kosova i NATO-a u osiguravanju punog teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana. I ja, kao premijer, uveravam Skupštinu, kao i sve građane, da neću preduzeti nikakve korake koji bi ugrozili savez neophodan za bezbednost naše zemlje", navodi Kurti.
Mogućnost razrešenja TačijaKurti u pismu takođe spominje zakonsku mogućnost razrešenja kosovskog predsednika Hašima Tačija zbog ovog pitanja.
"Međutim, kada predsednik zemlje, za vreme svog premijerskog mandata, tajnim sporazumom prenosi suverena ovlašćenja Republike na međunarodnu organizaciju, bez obaveštavanja Skupštine i potpunog nepoštovanja izričitih zahteva Ustava, to je situacija koju ne mogu da tolerišem, ni kao premijer, ni kao građanin", naveo je Kurti.
Kurti stoga "poziva sve poslanike, i pozicije i opozicije, da se ovom problemu posvete sa velikom ozbiljnošću, ne kao članovi vlasti ili opozicije, ne kao članovi jedne ili druge stranke, već isključivo kao branioci Republike i Ustava, ni manje ni više".
Pismo je upućeno i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i glavnom tužiocu Kosova, Aleksandru Ljumeziju.
Važno da se zna ko je preuzeo takvu obavezu Kurti je danas održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao da je važno da se zna ko je iz vlade preuzeo takvu obavezu.
"Da saznamo ko je tražio od KBS-a da ne ide na sever Kosova, ne verujem da je Brisel tražio. Srbija je to možda tražila, ali to bi trebalo da se zna. Razmena pisama između bivšeg sekretara Rasmusena i bivšeg premijera Tačija, prema pravnom mišljenju kancelarije premijera, predstavlja međunarodni sporazum, zasnovan na Bečkoj konvenciji. Skrivajući takav sporazum, od 19. aprila 2013. godine, smatramo grubim kršenjem sa kojim moraju da se suoče pravosudne vlasti", rekao je Kurti.
Kurti je najavio da će sutra da se sastane sa komandantom Kfora, ističući važnost koju vlada pridaje savezu sa NATO-om.
Rekao je da su zabirnuti zbog jednostranih poteza Hašima Tačija.
"Poslanici su prevareni 2013. godine. Postoji 15 tačaka, a prvih šest govori o zajednici. Postoje dva sporazuma potpisana u Briselu. Jedan je potpisan između Tačija i Dačića, a drugi između Tačija i Rasmusena", naveo je Kurti.
 
 
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti traži smenu Tačija zbog TAJNOG sporazuma sa NATO

Izvor: Večernje novosti, 26.Feb.2020

Kurti je naveo da je Tači u ime Kosova preneo Kforu apsolutnu moć veta nad svim budućim misijama KBS na severu Kosova Nakon što je zvanično obavestio predsednicu parlamenta Vjosu Osmani o tajnom sporazumu Hašima Tačija i tadašnjeg sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena, premijer...

Nastavak na Večernje novosti...

NATO se oglasio nakon Kurtijevog "otkrića"

Izvor: B92, 26.Feb.2020

Zvaničnik NATO-a izjavio je da kosovske bezbednosne snage moraju da obaveste i dobiju prethodnu saglasnost komandanta Kfora za bilo kakav pokret na severu KiM...To prenosi Gazeta ekspres..."Svaki pokret KBS na severu Kosova zahteva prethodno obaveštenje i saglasnost komandanta Kfora", istakao je neimenovani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.