Izvor: Southeast European Times, 16.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vlada se sprema za značajan događaj 15. juna

16/05/2008

PRIŠTINA, Kosovo -- Premijer Hašim Tači rekao je svojim ministrima u četvrtak (15. maja) da ostaje još mesec dana do trenutka kada će vlada upravljati celim Kosovom, uključujući i sever gde Srbi čine većinu. "Blizu smo 15. juna, kada će početi da se primenjuje Ustav Republike Kosovo i naravno nastavićemo normalno i efikasno funkcionisanje institucija države Kosovo širom njene teritorije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rekao je Tači. Posle 15. juna UNMIK planira da preda svoja ovlašćenja lokalnim institucijama. Neke nadležnosti u sektoru pravosuđa i policije biće prebačene na misiju EU na Kosovu EULEKS.

U međuvremenu, komandant združenih snaga NATO-a admiral Mark Ficdžerald posetio je u četvrtak grad Mitrovicu na severu Kosova. Posle 15. juna "KFOR će početi da smanjuje broj svojih vojnika, nakon što se završi prebacivanje ovlašćenja i uspostave bezbednosne strukture", rekao je on, dodajući da se mandat KFOR-a neće promeniti, s obzirom da proizlazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Takođe u četvrtak, potpredsednik vlade Hajredin Kuči opisao je kao "neracionalan" zahtev Moskve kojim se sve zemlje koje su priznale Kosovo pozivaju da preispitaju svoju odluku. "Priznavanje Kosova je na pravom koloseku, a Priština čeka priznanje i od ruske vlade", rekao je Kuči. (Koha Ditore, Ekspres, Zeri - 16/05/08; RTK, KTV, Telegrafi, Kosovalajv - 15/05/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.