Kosovo klizi ka novim izborima

Izvor: RTS, 05.Apr.2011, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo klizi ka novim izborima

Novi vanredni izbori na Kosovu čine se neminovnim ishodom posle neuspeha koalicije Hašima Tačija da pronađe izlaz iz institucionalne krize. Iako stranci smatraju da su novi izbori jedino rešenje, Tači traži ključ za opstanak na vlasti.

Vladajuća Demokratska partija Kosova odbila je ponudu Demokratskog saveza Kosova za raspisivanje opštih izbora na Kosovu za godinu dana. U nedostatku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovora oko izbora predsednika Kosova, vladajuća koalicija pokušaće reizbor Bedžeta Pacolija za predsednika, a ukoliko u tome ne uspe, Kosovo će morati na nove izbore.

Rukovodstvo Alijanse za novo Kosovo juče je donelo konačnu odluku da samo Bedžet Pacoli treba da bude kandidat koalicije za predsednika, prenosi prištinski list Zeri.

Pacolijeva stranka striktno se drži potpisanog sporazuma sa Tačijevom strankom, prema kome je mesto predsednika obećano Alijansi za novo Kosovo. U suprotnom Pacoli raskida koaliciju sa Tačijem, što vodi Kosovo u nove izbore.

Još uvek nisu iscrpljene sve mogućnosti za rešavanje kosovske krize.

Lider vladajuće Demokratske partije Kosova od opozicije traži da bude konstruktivna, što bi u prevodu značilo da njihovi poslanici budu prisutni na zasedanju i omoguće Pacoliju da bude izabran za predsednika.

Međunarodni civilni predstavnik Piter Fejt i američki ambasador na Kosovu Kristofer Del uključili su se u iznalaženje rešenja institucionalne krize.

Agim Čeku neprihvatljiv

Dvojica diplomata iza zatvorenih vrata razgovarali su sa Pacolijem, Tačijem i predsednikom DSK Isom Mustafom.

List Koha ditore piše da je Pacoliju bilo neprihvatljivo da kandidat za predsednika Kosova vladajuće koalicije bude nekadašnji komandant OVK Agim Čeku.

Prištinski list piše da je odgovor partijskih lidera bio pozitivan, i da su se i premijer Tači i predsednik DSK Mustafa složili da se organizuju konsultacije.

Pacoli je odmah posle razgovora sa sa dvojicom međunarodnih predstravnika sazvao sastanak svoje partije i preneo rukovodstvu stav da istupanje iz koalicije sa DPK nije dobro rešenje.

Kosovska kriza nastala je odlukom kosovskog ustavnog suda koji je da izbor predsednika u kosovskoj skupštini 22. febrara ove godine bio neustavan, što je rezultiralo ostavkom Pacolija na tu funkciju.

Ustavni sud je ocenio da je izbor Pacolija sa samo 62 glasa u parlamentu koji čini 120 poslanika bio neustavan jer je, po Ustavu, za izbor predsednika potrebna dvotrećinska većina - 81 glas.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.