Kocijančič: Vučić i Tači večeras o normalizaciji i primeni dogovorenog

Izvor: RTS, 23.Mar.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančič: Vučić i Tači večeras o normalizaciji i primeni dogovorenog

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem razgovarati o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i o implementaciji dogovora koji su već postignuti u dijalogu, ali još nisu implementirani. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Konkretni rezultati ove rasprave biće jasni večeras. Ono što mi želimo da vidimo jeste celovita normalizacija odnosa u kontekstu toga što stoji u Strategiji za Zapadni Balkan. To je nešto što je vrlo važno za EU, ali i za Beograd i Prištinu u kontekstu njihovog napretka na evropskom putu", rekla je Kocijančičeva novinarima u Briselu.

Dodaje da u ovom trenutku ne može da iznosi konkretne detalje o budućem tekstu sporazuma o normalizaciji odnosa, jer je rad na tome još u toku.
Kada su rokovi za postizanje dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u pitanju, Kocijančičeva je podsetila na to kakav je plan koji je predstavila Komisija u Strategiji, ali i plan u kontekstu koga i jedna i druga strana žele i moraju da napreduju ka EU.
"Ako pak govorimo o implementaciji onoga što je već dogovoreno u dijalogu, tu smo vrlo jasni da dogovori koji su već postignuti moraju da budu implementirani što je pre moguće", kaže Kocijančičeva.
Iako tokom razgovora na tehničkom nivou ove nedelje nije bilo napretka, Kocijančičeva kaže da su očekivanja EU jasna.
"Poziv sa naše strane je jasan i obaveza je jasna. Obaveza preuzeta od strane predsednika i Vučića i Tačija je jasna. Jasno je u kom smeru moramo da idemo i sad na tome i radimo", izjavila je Kocijančičeva.
Dodala je da, iako je ovo prvi zvanični sastanak dvojice predsednika u okviru Briselskog dijaloga u ovoj godini, kontakti su bili zaista intenzivni.
"Mi verujemo da je ova godina u smislu prilike za konkretan i brz napredak Zapadnog Balkana ka EU vrlo važna i u tom smislu intenziviramo rad", zaključila je Kocijančičeva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Evo o čemu će večeras razgovarati Vučić i Tači

Izvor: Mondo, 23.Mar.2018

Pedsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će u Briselu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem razgovarati o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine,izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić...Foto: Mondo/Mario Milojević..Takođe, razgovaraće i o implemetaciji...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.