Kadri Veselji u izveštajima Dika Martija doveden u vezu sa logorima u Albaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadri Veselji u izveštajima Dika Martija doveden u vezu sa logorima u Albaniji

Odlazeći predsednik kosovske Skupštine i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji našao se među bivšim članovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koje je pozvao Specijalni sud u Hagu, i kako javlja KTV, njegovo ime se pominje u više navrata u izveštaju Dika Martija.

Veseljijevo ime pominje se u izveštaju Dika Martija u tački 114 u kojoj se kaže da su bivši komandanti OVK koji su upravljali navodnim logorima na severu Albanije bili povezani sa grupom "Drenica" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pod vođstvom Hašima Tačija i u koordinaciji, između ostalih, i sa sadašnjim liderom Demokratske partije Kosova.

Prvi put se u izveštaju, u nalazima iz terenske istrage, Veselji pominje kao deo Dreničke grupe, koju navodno vodi Hašim Tači, a koji je takođe uključivao Džavita Haljitija, Azema Sulju i Fatmira Ljimaja, izveštava KTV.

U izveštaju se navodi da su pomenuti neprekidno istraživani kao osumnjičeni za ratne zločine, organizovani kriminal u velikim slučajevima od strane tužilaca UNMIK-a, Haškog tribunala i Euleksa.

Međutim, do danas, svi su izbegavali efikasnu pravdu, prenosi portal Kosovo online.

KTV prenosi da postoje izvori koji pouzdano uključuju Haljitija, Veseljija, Sulju i Ljimaja, zajedno s Tačijem i drugima iz njegovog neposrednog kruga, da su nalogodavci, a u nekim slučajevima vršili i lični nadzor nad - ubistvima, zatvaranjem, premlaćivanjem i saslušanjima u nekim delovima Kosova.

Takođe, Veselji se dovodi i u vezu sa Šaipom Mujom i Džavitom Haljitijem, kao grupom odgovornom za pronalaženje načina za korišćenje milionskih dolara u ratnim donacijama, pokretanje veza sa stranim privatnim vojskama i privatnim kompanijama za obezbeđenje.

Veselji se dovodi i u vezu sa saslušanjem osumnjičenih koji su sarađivali sa srpskim vlastima.

Pored Kadrija Veselija, koji se pominje u Martijevom izveštaju, potvrđen je i poziv za Azema Sulju, ali ne i za Tačija, Halijtija i Muju.

Edi Rama: Solidaran sa Veselijem

Albanski premijer Edi Rama reagovao je nakon vesti da je Specijalni sud u Hagu pozvao predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija.

Rama je u postu na Tviteru rekao da ma koliko nepravedan bude poziv Specijalnog suda za pripadnike OVK, ne preostaje ništa drugo osim da se govori istina koja je stečena ratom jednog naroda.

Rama tvrdi da bi bez Oslobodilačke vojske Kosova, narodu Kosova i dalje bilo uskraćeno pravo.

"Bez obzira na to koliko su nepravedni pozivi upućeni borcima OVK od strane Specijalnog suda, ne preostaje drugo osim da se kaže istina o pravima jednog naroda stečenim ratom, koji bez Oslobodilačke vojske i dalje bi bio uskraćen za njegova prava! Solidaran sa Kadrijem Veselijem", poručio je Rama, preneo je sinoć portal Kosovo online.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.