Jeremić: Šta drugo očekivati od Tačija osim grube sile

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Šta drugo očekivati od Tačija osim grube sile

BEOGRAD -

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da se od kosovskog premijera Hašima Tačija ne može očekivati ništa bolje od primene brutalne sile, kao što je to bilo u julu na severu Kosova.

"Šta drugo osim grube sile očekivati od nekog kao što je Hašim Tači, on za bolje i ne zna", rekao je Jeremić.

On je naglasio da se ne sme dozvoliti da upotreba sile postane "atraktivno rešenje" i ponovio da za Srbiju "sila nije resurs".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Govoreći o julskim događajima na severu Kosova, Jeremić je naveo da je to bio "test da li će brutalna sila proći".

"Jednom je prošla kada se odustalo od 'standarda pre statusa'", kada je Priština 2004. pokazala da je "spremna da pali, ubija i skrnavi", dodao je on.

Jeremić je rekao da se nakon toga Priština "zakopala na dva fronta": jedan su nastojanja da se izbori za što veći broj priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti, a drugi front je pokušaj uspostave kontrole na severu pokrajine.

Ministar je rekao da Priština sada pokušava da se izbori za što veći broj priznavanja "novcem koji je obezbedila kriminalnim aktivnostima", jer tamo i nema značajnijih ekonomskih aktivnosti.

"Na drugom frontu Priština je pokušala da vidi da li će proći upotreba sile i tome smo morali da se suprotstavimo", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, i debata na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN pokazala je "i Prištini i njenim saveznicima da za upotrebu sile moraju da plate visoku cenu".

Jeremic je dodao da se to odnosi i na one koji su upotrebili veto da se ne bi usvojilo predsedničko saopštenje.

"Svaki veto se plaća", kazao je Jeremić i ukazao da će na Savetu bezbednosti tek biti reči o Siriji, Libiji...

"Ono što smo mogli da uradimo jeste da alarmiramo međunarodnu zajednicu i uspeli smo u tome", zaključio je srpski šef diplomatije.

Nema zaokreta u spoljnoj politici

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da nema zaokreta u vođenju spoljne politike, i da je, baš naprotiv, "sada postalo još očiglednije da Srbija vodi politiku kontinuiteta, bez obzira na otežavajuće okolnosti".

"Očuvanje teritorijalne celovitosti i evropski proces ostaju temelj naše spoljne politike. Moguće je da su neki do sada mislili da smo ozbiljni samo kada je reč o Evropi, pa su se iznenadili", rekao je Jeremić u intervjuu "Večernjim novostima".

Komentarišući prošlu sednicu Saveta bezbednosti UN na kojoj je bio podnet izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji, Jeremić je rekao da je bilo izuzetno važno da se pred međunarodnu javnost iznese puna istina o nasilju koje se u julu dogodilo na Kosovu.

To što nije bilo usvojeno predsedničko saopštenje koje je predložila Rusija on ne smatra iznenađenjem, konstatujući da kao što Rusija i Kina u Savetu bezbednosti ne prihvataju da se legitimiše separatizam, tako i Priština ima saveznike sa pravom veta.

"Ali, veoma je problematično to što su svojim uobičajenim ponašanjem ovoga puta praktično stali u odbranu jednostrane upotrebe sile. Mislim da su time poslali prilično opasnu poruku", ocenio je Jeremić.

Na pitanje da li se uopšte razmatra opcija povlačenja Srbije iz institucija na Kosovu i Metohiji, on je rekao da "to svakako nije realnost".

Govoreći o izgledima za dobijanje statusa kandidata za EU u decembru, ministar spoljnih poslova je rekao da Srbija mora nastaviti sa reformama u sklopu evropskog procesa jer je dostizanje evropskih standarda u suštinskom interesu građana.

"Bilo bi, naravno, mnogo bolje da u decembru dobijemo status kandidata i u tom pravcu ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Ali, treba da budemo svesni da postoji opasnost da se to, uz našu najbolju volju, možda ipak ne dogodi. No, bilo kako bilo, neće biti smaka sveta. Ovo su teška vremena, ali moramo zadržati pribranost i strpljivo nastaviti da se borimo za ostvarenje svih državnih interesa", zaključio je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.