Iz optužnice protiv lidera OVK izbačeni zločini u Uroševcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2022, 19:50

Iz optužnice protiv lidera OVK izbačeni zločini u Uroševcu

Sudija za prethodni postupak Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše OVK u Hagu u predmetu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija odobrio je zahteve tužioca za povlačenje navoda o zločinima u opštini Uroševac.

Pretpretresni sudija je, u interesu efikasnosti, naložio da se povlačenje optužbe odrazi u još jednoj izmenjenoj optužnici, koja treba da se podnese do petka 30. 09. 2022, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suda, preneo je "Reporteri".

Radi se o delu optužnice i navodima o zločinima počinjenim protiv najmanje jedne žrtve 1999. godine, u kući u Uroševcu ili okolini.

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Selima i Jakupa Krasnićija.

Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine kao što su nezakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje, ubistvo.

U međuvremenu, kao zločine protiv čovečnosti navelo je zatvaranje, druga nečovečna dela, mučenje, ubistvo, prisilni nestanak lica i progon.

Međutim, za zločine za koje tvrdi da su se desili u Gnjilanu, on je kao ratne zločine naveo nezakonito ili proizvoljno hapšenje i pritvor, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje i ubistvo.

Dok je kao zločine protiv čovečnosti naveo zatvaranje, druga neljudska dela, mučenje, ubistva i progon.

Optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.

Prema optužnici, najmanje u periodu od marta 1998. do septembra 1999. Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i sprovode kontrolu nad celim Kosovom putem metoda koje uključuju zastrašivanje, maltretiranje, upotreba nasilja i nezakonito eliminisanje onih koji se smatraju protivnicima.

"Ti protivnici su uključivali osobe koje su bile, ili se smatralo da su: (a) kolaboracionisti ili povezani sa snagama, zvaničnicima ili državnim institucijama SRJ, ili (b) na drugi način nisu podržavali ciljeve ili metode OVK i kasnije KPK, uključujući osobe povezane sa LDK i Srbe, Rome i osobe drugih nacionalnosti (zajedno, "protivnici"). Ova zajednička svrha obuhvatala je krivična dela progona, zatvaranja, proizvoljnog ili nezakonitog hapšenja i pritvora, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubijanje i prisilni nestanak lica", navodi se u optužnici.

Osim toga, u optužnici se pominju Azem Silja, Ljahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Siljejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, kako se navodi u optužnici, zajedno sa drugim vođama OVK doprineli postizanju zajedničkog cilja.

"Alternativno, neke ili sve ove osobe nisu bile članovi udruženog zločinačkog poduhvata, već su ih članovi udruženog zločinačkog poduhvata koristili da počine zločine u cilju ostvarivanja zajedničkog cilja", stoji u optužnici.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.