Grubješić: Ostavka Haradinaja može otvoriti prostor za nastavak dijaloga ali i zakomplikovati stvari

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubješić: Ostavka Haradinaja može otvoriti prostor za nastavak dijaloga ali i zakomplikovati stvari

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je danas da ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera može da otvori prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da može i da zakomplikuje stvari jer je pitanje da li će predsednik Kosova Hašim Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore.

Grubješić je za RTS rekla i da ne treba zaboraviti da je Haradinaj već dva puta išao u Hag ali da je bio oslobođnen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
"Ukoliko su pronašli nove dokaze, to je druga priča, to ćemo videti u danima koji slede", rekla je ona podsećajući da je Haradinaj bio oslobođen zbog nedostatka dokaza i svedoka koji su nestali u čitavom procesu.

Govoreći o tome koliki je pritisak evropskih zemalja, Grubješićeva je rekla da to nisu samo evropske zemlje nego i međunarodna zajednica.

"Sigurno su i SAD odigrale veliku ulogu, Kadri Veselji je u Vašingtonu, a pre nekoliko dana je poslao poruku da bi takse trebalo suspendovati", rekla je Grubješić.

Prema njenim rečima, više međunarodnih faktora je uticalo na odlazak Haradinaja u Hag.

"Ova odluka može da otvori prostor za nastavak dijaloga, ali može da zakomplikuje stvari jer je pitanje da li će Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore", kaže ona.

Ona je rekla da se nada da će napori da se nastavi dijalog uroditi plodom već ove jeseni, ali napomenula da je preduslov ukidanje taksi i podsetila da je poslednja izjava Haradinaja kao premijera bila da takse ostaju.

"Sada se situacija menja, takse su mu donele popularnost i ako se kojim slučajem treći put vrati iz Haga nesumnjivo će biti jedan od najmoćnijih ljudi na Kosmetu", zaključila je Grubješić.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Grubješić: Ostavka Haradinaja može da zakomplikuje ali i da ostavi prostor za nastavak dijaloga

Izvor: Danas, 20.Jul.2019

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je danas da ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog pemijera može da otvori prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.. Članak Grubješić: Ostavka Haradinaja može da zakomplikuje ali i da ostavi prostor za nastavak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.