Gaši: Ekipa jedinstva Kosova neće imati realne efekte, pregovore će i dalje voditi Tači

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaši: Ekipa jedinstva Kosova neće imati realne efekte, pregovore će i dalje voditi Tači

Prištinski politički analitičar Astrit Gaši ocenio je danas da je imenovanje zamenika premijera Fatmira Ljimaja na čelo Ekipe jedinstva Kosova nema nikakvog realnog efekta i da će pregovore u ime Prištine i dalje voditi predsednik Kosova Hašim Tači.

"Hašim Tači na ovoj strani i (predsednik Srbije Aleksandar ) Vučić na drugoj strani biće nosioci ovog procesa. Imenovanje Fatmira Ljimaja >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za šefa Ekipe jedinstva, koje je danas formalizovano je bez nekog realnog efekta", kazao je Gaši.

Po njegovom mišljenju, funkcija Ljimaja je simbolična, a najviše što može da učini je da "čeka u holovima hotela dok Tači razgovara sa Vučićem, da bi iz prve ruke bio informisan o čemu se razgovaralo".

Gaši smatra da je jedina uloga Ekipe jedinstva savetodavna za predsednika Kosova Hašima Tačija.

"To je realno drugorazredna uloga. Potez koji je preduzeo Tači je taktički vrlo jak za njega, ali nema nikakve realne vrednosti za Ljimaja", smatra Gaši.

Kako je objasnio, imenovanjem na ovu poziciju Ljimaj je preuzeo najteži deo posla da ubedi opoziciju, ponajviše Demokratski savez Kosova da bude deo dijaloga.

Vlada Kosova usvojila je danas odluku da se na čelu ekipe za pregovore sa Srbijom na najvišem nivou imenuje zamenik premijera i predsednik Socijademokratske inicijative Kosova Fatmir Ljimaj.

Članovi takozvane Ekipe jedinstva biće zamenik premijera i zamenik šefa pregovaračke ekipe Kosova Enver Hodžaj, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli, zamenik premijera Kosova Dradan Gaši, ministar javne uprave Mahir Jagdžilar i šef kabineta premijera Avni Arifi.

Kao članovi Ekipe jedinstva su i predstavnici opozicionih stranaka, stručnjaci i predstavnici civilnog društva čija imena nisu označena u odluci.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.