Dan koji Tači slavi: Kad je otišla srpska vojska

Izvor: Mondo, 12.Jun.2018, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan koji Tači slavi: Kad je otišla srpska vojska

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je ulaskom NATO snaga na današnji dan 1999. godine, Kosovo ušlo u "novu istorijsku epohu slobode".

Foto: Mondo/Goran Sivački

Tači je na Facebooku povodom godišnjice povlačenja srpskih snaga kazao da je Kosovo juna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 1999. godine ušlo u novu epohu zahvaljujući "otporu građana, borbi OVK, podršci SAD, EU i intervenciji NATO".

"Povratak raseljenih tokom rata obeležio je prve korake u obnovi Kosova koje je za dve godine rata pretrpelo veliko materijalno razaranje, zločine, masakre, genocid i etničko čišćenje. U tranzicionom periodu Kosovo je formiralo demokratske institucije i 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, ostvarivši tako i drugi istorijski cilj posle oslobođenja", napisao je Tači.

On je dodao da Kosovo stremi integraciji u evroatlanske strukture, uključujući članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim agencijama UN.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, okončano je posle 78 dana, 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

Zašto nikada neću zaboraviti NATO bombardovanje

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Tači : Kosovo pre 19 godina ušlo o novu istorijsku epohu

Izvor: Beta, 12.Jun.2018

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je ulaskom NATO snaga na današnji dan 1999. godine, Kosovo ušlo u "novu istorijsku epohu slobode".Tači je na Fejsbuku povodom godišnjice povlačenja srpskih snaga kazao da je Kosovo juna 1999. godine ušlo u novu epohu zahvaljujući "otporu gradjana, borbi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.