Brisel radi sa Vučićem i Tačijem, bez reči o podeli KiM

Izvor: B92, 16.Feb.2018, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel "radi sa Vučićem i Tačijem", bez reči o podeli KiM

Priština -- Zvaničnici EU navode da “rade sa predsednicima Srbije i Kosova” Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na normalizaciji odnosa, piše “Gazeta ekspres”.

Međutim, kako navodi prištinski portal, u Briselu nisu želeli da komentarišu ideju o podeli Kosova, već su samo rekli da su “svesni te inicijative”. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Portparolka Eu Maja Kocijančić izjavila je za “Gazetu” da visoka predstavnica EU Federika Mogerini “radi sa dvojicom predsednika na normalizaciji”.

Osim toga, ona je navela da su oba predsednika pokazala konstruktivnu angažovanost, da je prema Strategiji o Zapadnom Balkanu potreban pravno-obavezujući sporazum, kao i da će EU uskoro pozvati obe strane u Brisel na narednu rundu pregovora.

Podsećamo, “Gazeta” je nešto ranije prenela da među političkim liderima na Kosovu, među kojima je i Hašim Tači, postoji inicijativa o podeli Kosova.

Ipak, nemački zvaničnici su izjavili da je ta ideja opasna, dok su iz Ambasade SAD u Prištini naveli da su protiv jer ta ideja, kako ističu, ništa ne bi rešila, već bi stvorila dodatne probleme.

“Gazeta” navodi da ideju o podeli Kosova podržavaju albanski premijer Edi Rama i grčki šef diplomatije Nikos Kocijas.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ŠTA KAŽE EU O PODELI KOSOVA "Bez komentara, uskoro poziv obema stranama da dođu u Brisel"

Izvor: Blic, 16.Feb.2018

Zvaničnici EU koji posreduju u dijalogu između Beograda i Prištine navode da rade sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, piše "Gazeta ekspres". Kako prenosi prištinski list, oni su, iako "svesni inicijative"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.