Branabić: Beograd nikada nije koristio izgovore da ne nastavi dijalog

Izvor: RTS, 08.Jun.2020, 16:47

Branabić: Beograd nikada nije koristio izgovore da ne nastavi dijalog

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Beograd nikada nije koristio bilo kakve izgovore da se dijalog ne nastavi, već upravo suprotno, uvek je spreman za razgovore i ispunjavao je svoje obaveze, za razliku od Prištine. Brnabićeva je poručila i da se u Srbiji oko koronavirusa ne donose i nikada se nisu donosile političke odluke.
Ana Brnabić je time prokomentarisala izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašima Tačija koji je ranije danas rekao da je "zahvalan vladi, jer je uklonila izgovore koje je Srbija koristila da izbegne dijalog".

"Važna je istina. Beograd nikada nije koristio bilo kakve izgovore da ne nastavi dijalog. Beograd je uvek bio za dijalog i uvek je implementirao sve postignute dogovore i sporazume", rekla je Brnabićeva.
Sa druge strane, ističe da je Priština razgovarala, a kada se nešto dogovorilo, pod okriljem EU, to nije implementirala.
"Prešli smo i preko toga, iako insistiramo i insistiraćemo da se implementira Briselski sporazum, ali nastavili smo da razgovaramo, iako ne možemo da kažemo da razgovaramo sa partnerom koji ima naročit kredibilietet", rekla je Brnabićeva.
Ponavlja da Beograd, zbog bezbednosti i sigurnosti Srba na KiM, ali i zbog stabilnosti celog regiona, nikada nije tražio izgovore da ne razgovara, a onda je došlo do uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, što je suprotno svim vrednostima.
Brnabićeva je istakla da od 21. novembra 2018. godine Beograd poziva da se takse ukinu.
"Odlično je što su došli do toga, uz veliku pomoć i podršku međunarodnih partnera", rekla je Brnabićeva.
Zahvalila je SAD i Ričardu Grenelu na svemu što su, kaže, učinili da dođe do uslova da se dijalog nastavi i EU što je postavila specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.
"Beograd je spreman za dijalog. Počećemo. Samo nemojte sada svaki dan da ponavljate to, kada od novembra 2018. godine mi govorimo šta je potrebno za nastavak razgovora. Spremni smo za dijalog, sačekajte da sada mi završimo naše prioritete, a to su građani Srbije, Ustav i izbori koji dolaze za manje od 14 dana i nastavljamo dijalog. Nikakav problem", poručila je Brnabićeva.
"Nema političkih poena u odlukama u vezi sa koronavirusom"Premijerka kaže da nema politike u odluci da je dovoljan jedan pi-si-ar test da bi se asimptomatski pacijenti smatrali zdravim, te dodaje da ne vidi kako bi takva odluka mogla da donese političke poene ili da reši situaciju sa Crnom Gorom.

Brnabićeva je u Ivanjici odgovarajući na pitanja novinara rekla da su i druge zemlje tokom koronavirusa menjale i usklađivale metodologiju, kao i da je jedan negativan pi-si-ar test standard i Svetske zdravstvene organizacije.
"To da je naša metodologija bila najkonzervativnija možete videti po brojevima. Jedan negativan pi-si-ar test je standard SZO i mi smo želeli da se uskladimo sa tim", dodala je premijerka.
Ističe da je to bio jedini razlog za donošenje te odluke i da ne vidi kako bi ta odluka mogla politički da donese bilo kakav poen ili kako bi rešila situaciju sa Crnom Gorom.
"Odluka Crne Gore je politička", naglašava Brnabićeva i dodaje da smatra da njihova odluka ne treba da se zasniva na broju zaraženih, već na nekim drugim stvarima koje su lakše proverljive.
Pojašnjava da broj zaraženih može da bude nula ako testirate nula ljudi. "Neverovatno je da neka zemlja kao reper uzme broj zaraženih, a ne na primer procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih, jer bi onda Crna Gora rekla da je Srbija odlična i možete da dođete da smo mi sutradan prekinuli testiranje", kaže Brnabićeva.
Prema njenim rečima, u Srbiji je i danas opet oko 4.000 testiranih ljudi i procenat zaraženih je ispod dva odsto što pokazuje, ocenjuje, ozbiljnost Srbije.
"To pokazuje i da mi slušamo struku, a ne da donosimo političke odluke u borbi protiv koronavirusa", ističe Brnabić.
Kako kaže, najlakša politička odluka bila bi smanjiti testiranje što su, dodaje, svi drugi uradili.
"Ako pogledate danas zemlje koje žive od turizma, vi ćete videti da ništa nemaju, odnosno imaju 10 aktivnih slučajeva, nemaju novoobolelih. Da li mislite da je to realno? Svako ko misli da je to realno je glup ili lud", navodi premijerka.
Kako naglašava, u Srbiji se oko koronavirusa ne donose i nikada se nisu donosile političke odluke.
"Slušamo struku i od građana ne krijemo ništa, a verujte pokazale su nam druge zemlje, posebno u regionu, koliko je lako od građana kriti sve", zaključila je premijerka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BRNABIĆ ODGOVORILA TAČIJU: Beograd nikad nije koristio izgovore da ne nastavi dijalog s Prištinom

Izvor: Kurir, 08.Jun.2020

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Beograd nikada nije koristio bilo kakve izgovore da se dijalog ne nastavi, već upravo suprotno, uvek je spreman za razgovore i ispunjavao je svoje obaveze, za razliku od Prištine.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.