Bivši poslanik optužio Tačija za ubistvo ministra pre 20 godina

Izvor: BKTV News, 21.Sep.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši poslanik optužio Tačija za ubistvo ministra pre 20 godina

Bivši poslanik Skupštine Kosova, Gani Geci je danas optužio predsednika Kosova Hašima Tačija da je naredio ubistvo nekadašnjeg ministra odbrane Vlade Bujara Bukošija dok je bio u egzilu, Ahmeta Krasnićija, čiju ostaci tela su doneti i danas sahranjeni u Prištini.

U Prištini su danas uz najviše državne počasti sahranjeni ostaci tela Ahmeta Krasnićija, koji je proglašen herojom Kosova, i Ćazima Jakupija, pripadnika OVK.

Krasnići je ubijen pre tačno 20 >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << godina, 21. septembra 1998 godine u Tirani.

"Hašim Tači, nalogodavac ubistva Ahmeta Krasnićija, u pokušaju da izbegne Specijalni sud (u Hagu) pokušava da odlikuje heroje. Ja i Tači ćemo se susresti u Specijalnom sudu", rekao je Geci. prenosi portal gazetaexpreš.com.

On je zatražio da se Tači preda Haškom tribunalu za zločine visokih zvaničnika bivše OVK.

"Tražimo od Hašima Tačija da se preda Hagu. Biću svedok za njegova politilčka ubistva (na Kosovu) posle rata. Patriotske porodice su ubijene po nalogu Hašima Tačija", rekao je Geci.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pručio je danas da niko pa ni predsednik Kosova Hašim Tači ne treba da dovede u pitanja ovlašćenja Skupštine Kosova kada se radi o ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Upitan o pismu koje je predsednik Tači poslao Ustavnom sudu Kosova oko člana 18 Ustava, kojim se reguliše pitanje ratifikacije međunarodnih sporazuma, Haradinaj je, kako javlja portal ekonomiaonline.com rekao da "nikada nismo doveli u pitanje ovlaščenja predsednika oko ratifikacije međunarodnih sporazuma".

"Međutim, ne treba da se dovedu u pitanje ni ovlašćenja Skupštine (Kosova)", kazao je Haradinaj i dodao da promena granica nikada neće imati njegov glas.

Predsednik Tači je od Ustavnog suda Kosova zatražio mišljenje o članu 18 Ustava Kosova koji se odnosi na ratifikaciji međunarodnih sporazuma za šta je potrebna dvo trećinska većina poslanika Skupštine Kosova.

Nakon prijema pisma, Ustavni sud je predsedniku i poslanicima Skupštine Kosova dostavio zahtev da se izjasne o pitanju koje je postavio kosovski predsednik.

U članu 18 Ustava Kosova stoji da Skupština Kosova glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o nekim pitanjima i posebno o teritoriji, miru, savezništvu, političkim i vojnim pitanjima i zaduživanju u inostranstvu.

Tači je pitao Ustavni sud Kosova da li se smatraju ratifikovanim međunarodni sporazumi koje potpisuje predsednik bez slanja za ratifikaciju u Skupštini Kosova.

Kosovski predsednik je kao primer tome naveo razmenu pisama o produženju mandata Euleksu koji je ostvaren samo razmenom pisama između predsednika Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost bez potrebe da se to ratifikuje u Skupštini Kosova.

U političkim krugovima i među analitičarima na Kosovu ovaj potez predsednika se ocenjuje kao pokušaj stavljanja Skupštine Kosova van procesa ratifikacije eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom zbog ideja o razmeni teritorija, redefinisanju ili korekciji granica protiv koje su ne samo opozicione već i stranke na vlasti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.