Bez pregovora sa Tačijem ako se krši dogovor

Izvor: RTS, 18.Dec.2012, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez pregovora sa Tačijem ako se krši dogovor

Premijer Ivica Dačić rekao da neće više pregovarati sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton, ukoliko ne bude poštovan dogovor. Entitet za Srbe na KiM, nije pozicija za pregovore o trajnom rešenju, kaže Dačić.

Ukoliko ne bude poštovan dogovor da se ne plaća carina za robu koja ostaje na severu Kosova predsednik Vlade Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić rekao je da neće više pregovarati sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer najavio je da će danas, zajedno sa ambasadorima država članica EU, imati radni ručak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i da će razgovarati o toj "čuvenoj" platformi za Kosovo.

Upitan o najavama premijera Ivice Dačića da napusti razgovore ako se ne primenjuje dogovor iz Brisela o administrativnim prelazima, Dežer je rekao da su u Briselu u toku razgovori tehničkih timova, koji pokušavaju da otklone teškoće.

Ovo je teško pitanje plaćanja carina, jer uvek postoji mogućnost zloupotreba sa akciznom robom, ocenio je on i naveo primer da se na severu Kosova nalazi jedna trećina svih pripejd kartica za telefone.

 

"Ja neću učestvovati u pregovorima, ako se ne bude poštovalo ono što smo se dogovorili", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Premijer Srbije rekao je da je apsolutno nezadovoljan onim što se trenutno događa povodom dogovora o integrisanom upravljanju prelazima.

Prema njegovim rečima, problem je ulazak akcizne robe na Kosovo, i Beograd je čak spreman da pristane na to da se ograniče količine akcizne robe za sever Kosova, kako bi se izbeglo da se roba samo fiktivno transportuje na teritoriju severno od Ibra, a da zapravo završi u južnom delu.

Dačić je istakao da će vlast u Beogradu, u zavisnosti od situcije na administrativnim prelazima, veoma brzo doneti odluku o tome da li ostaje u dijalogu s Prištinom.

Odgovarajući na pitanja novinara povodompisanja medija da Srbija traži neku vrstu entiteta za Srbe na KiM, Dačić je rekao da je ono što se pojavilo u medijima deo celokupnog razmišljanja koje treba proveriti sa međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.

"To nije pozicija za pregovore o trajnom rešenu. Ako se ne želi regulisanje naših odnosa, odnosno trajno rešenje koje bi bilo prihvatljivo i za Srbe i za Albance, mora se videti kako će se Srbi na Kosovu organizovati", rekao je Dačić.

Kako je istakao, u poslednjih 13 godina vođena je pogrešna politika, jer Srbi na KiM nisu "ekspozitura Beograda", već autohtono stanovništvo.

Srbija mora da izađe sa predlozima

"Moramo da imamo inicijativu. Smatramo da je Kosovo deo Srbije, ali moramo da utuvimo u glavu da smo izgubili ratove u Hrvatskoj i na KiM i da ne možemo da se ponašamo kao da smo pobedili", objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbiju u narednim mesecima čeka tema srpskih institucija na KiM i tema posebnosti Srba u odnosu na prištinske vlasti, te da je zato neophodno da Beograd istupi sa nekakvim predlozima.

"Srbija mora da izađe sa predlozima. Mi ne možemo više samo da ponavljamo kao papagaji ili da držimo glavu u pesku, osim ako nećemo da se vodi novi rat za Kosovo. Ali, ako je tako, neka izglasaju to u Skupštini", istakao je Dačić.

On je protivnicima sadašnje politike Srbije prema KiM poručio da ne želi da Srbija više ikada ratuje i da zato pokušava da nešto ostvari pregovorima.

"Ako nećemo pregovore sa EU moramo da vidimo šta hoćemo. Hajde onda da izvršimo mobilizaciju. Ako nemate treće rešenje nemojte više da pričate o tome", poručio je Dačić protivnicima državne politike.

Na pitanje da li je srpska platforma za KiM već dostavljena ambasadama nekih zemalja, Dačić je odgovorio objašnjenjem da Beograd svoju politiku mora da kreira uzimajući u obzir međunarodne faktore.

"Da li mi hoćemo da donesemo platformu, da je ukucamo u stenu i kažemo: 'Ovo je Sveto pismo' i da onda dođemo u situaciju da ne možemo ni napred ni nazad. Mi sami ne možemo da rešimo pitanje Kosova. Moramo da ga rešimo uz pomoć ili protivljenje nekih iz međunarodne zajednice. To ne znači da će nama neko diktirati šta je u našem najboljem interesu", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.