Beograd naseo na Tačijevu vojsku

Izvor: Vesti-online.com, 14.Mar.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd naseo na Tačijevu vojsku

Izgleda da Srbija trči pred kosovsku rudu i nudi Prištini i ono što joj se ne traži, a to je na pristanak razgovora o formiranju vojske Kosova, koju najavljuje Hašim Tači. Svi bolje obavešteni u Prištini smatraju da je reč o Tačijevom predizbornom političkom marketingu, čiji je cilj da mu podigne rejting i privoli glasače koji se osipaju nakon što je iz stranke DPK istupilo tvrdo krilo predvođeno Fatmirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ljimajem i predsednikom kosovskog parlameta Jakupom Krasnićijem.

Predizborno obećanje Tačija: Zasad ništa od kosovske vojske  

Izvori iz diplomatskih krugova kazali su "Vestima" da se o toj temi ozbiljno ne razgovara u Vladi Kosova, kao ni u ključnim diplomatskim predstavništvima u Prštini. Formiranje kosovskih oružanih snaga nije u kladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, niti je predviđeno planom Martija Ahtisarija.

Ono što je možda najintrigantnije u čitavoj priči jeste da odluka o uspostavljanju takve vojske može da se donese jedino ako svih 13 Srba u kosovskom parlamatu glasaju za nju, što je nerealno očekivati (odluka mora da se donese uz podršku dve trećine poslaničkih glasova i glasove svih manjinskih zajednica).

Baš zato je mnoge i začudilo da iz Beograda stižu signali da bi o tome trebalo razgovarati.

 

Trampa srpskih interesa

Dok se Priština zahuktava za izbore, uveliko se govori o izmeni izbornog zakona. Jedna od ključnih polemika jeste ukidanje rezervisanih mesta za srpske političke partije. To znači da bi se na izborima, u kojima se očekuje veliki prodor liste "Srpska" u kosovski parlamet, Srbi bez obzira na rezultat ostali samo sa 10 poslaničkih mandata.

- Ako je ideja da Beograd i Priština dogovore trampu, da Srbi glasaju za vojsku Kosova, a da im ostanu rezervisana mesta u kosovskoj skupštni, onda je to aposlutno štetno. To bi bila najjeftinija prodaja srpskih interesa - kaže Nenad Maksimović.

Prvi je temu stavio na sto predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavnom izjavom da će zbog najave Prištine o formiranju vojske biti potreban novi aneks Briselskog sporazuma.

- Ako se prave takve snage, to treba učiniti i na severu. Što u njima, po uzoru na dogovor o policiji, ne bi bilo dogovora o sastavu koji odgovara stanovništvu, upitao je Nikolić i dodao da će to biti tema daljih razgovora. On je dodao da je suština da Srbi na severu dobiju svoju vojsku, ako već Priština pravi svoju.

Nenad Maksimović, direktor Centra za mir i toleranciju podseća da je stvaranje kršenje postojći dogovora, skupo i protivno ideji stvaranja regionalne stabilnosti.

- Definitivno je stvaranje vojske Kosova kršenje Rezolucije 1244 i Ahtisarijevog plana. Osim što predstavlja kršenje dogovora, aposlutno je nepotrebno, skupo i protivno ideji stvaranja regionalne stabilnosti. Predlog Nikolića je skrivanje iza osnovne ideje, a to je potpuna predaja i potpuni gubitak srpskih pozicija na Kosovu i potpuna predaja Srba na severu i nevešt pokušaj maskiranja te ideje - ističe Maksimović.

Nikolić je naglasio da postoje jasne garancije da takozvana vojska Kosova, koja će biti formirana za dve ili tri godine, nikada neće kročiti na sever Kosova, ali je ostalo da visi u vazduhu: gde i kada se razgovaralo na tu temu?

- Ovo vređa zdrav razum. Gde je ta garancija? Kada se razgovaralo o tome, kad u zvaničnim dokumentima ne postoji pisan trag o dogovoru. Tako da je ovo jeftin politički marketing koji skriva suštinu da je Srbija pristala na sve što je samostalnost Kosova u svim njenim ingerencijama - ocenjuje Maksimović.

 

Po modelu policije na severu

U pojedinim medijima najavili su da će Beograd u nastavku dijaloga s Prištinom zatražiti da u okviru budućih oružanih snaga Kosova Srbi imaju svoju jedinicu i svog regionalnog komandanta. Prema ovom predlogu, "srpske jedinice" funkcionisale bi u sistemu pokrajinske bezbednosti, ali bi se na njih preslikao model primenjen u organizaciji policije na severu.

 

Bivši pregovarač u Briselu Borislav Stefanović kaže da ne vidi način na koji predlog o kome je govorio Nikolić za Srbiju može biti prihvatljiv.

- Pokušaj razgovora o toj temi je potreba da Srbija potvrdi da postoji vojska Kosova, što je protivno Rezoluciji 1244. To sve stavlja buduću vladu Srbije u poziciju da se posmatra kroz prizmu Kosova kao neko ko je suštinski krajnje kooperativan. Ko zna o čemu oni u Briselu razgovaraju i kakav aneks spominju. Plašim se da bismo lako mogli da se nađemo u procesu o kome ništa ne znamo i za koji javnost nije pripremljena - ocenjuje Stefanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.