Beograd hoće da prisvoji sever Kosova kao Rusija Krim

Izvor: B92, 16.Jan.2017, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd hoće da prisvoji sever Kosova kao Rusija Krim"

London -- Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je Rojtersu da Beograd planira da "prisvoji deo severnog Kosova, baš kao što je Rusija pripojila Krim".

Britanska agencija navodi da se Priština i Beograd međusobno optužuju da žele da raspire novi regionalni rat i podseća da su specijalne jedinice kosovske policije u subotu sprečile da voz oslikan nacionalnim bojama Srbije i s natpisom " >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo je Srbija" pređe administrativnu liniju.

Tači je rekao da je svrha voza bila da isprovocira Prištinu kako bi se napravio izgovor da Beograd vojno interveniše i pripoji sever Kosova gde živi oko 50.000 Srba koji ne prihvataju nezavisnost pokrajine.

"Namera Srbije je da iskoristi taj voz, koji je donirala Rusija, najpre da bi pomogla da se odvoji severni deo Kosova, a potom... da bi se taj deo pripojio Srbiji. To je krimski model", istakao je Tači.

Rojters podseća da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova i navodi da Beograd nije tražio dozvolu Prištine za prolazak voza, dodajući da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u nedelju rekao kako je akcija Kosova pokazala da Priština želi rat sa Beogradom i poručio da će Beograd poslati vojsku ako na Kosovu ubijaju Srbe.

Odgovarajući na Nikolićevu izjavu, Tači je rekao da bi bilo kakav pokušaj Beograda da pripoji severno Kosovo pokrenulo "lančanu reakciju širom Zapadnog Balkana".

Rojters navodi da i Beograd i Priština teže ka pridruživanju EU i da je normalizacija odnosa uslov za njihov napredak, ali da Beograd nastavlja da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Britanska agencija podseća da je u odnosima između Beograda i Prištine došlo do novih tenzija ovog meseca kada je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj po poternici Beograda, koji ga optužuje za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Beograd hoće da prisvoji sever Kosova kao Rusija Krim"

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2017

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači rekao je Rojtersu da Beograd planira da "prisvoji deo severnog Kosova, baš kao što je Rusija pripojila Krim"...Britanska agencija navodi da se Priština i Beograd međusobno optužuju da žele da raspire novi regionalni rat i podseća da su specijalne...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.