U Prištini ukinute odluke Hašima Tačija

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 21:38

U Prištini ukinute odluke Hašima Tačija

Priština -- Vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani ukinula je četiri ukaza Hašima Tačija o imenovanju generalnih konzula u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

U obrazloženju odluke kojom su ukinuti ukazi o imenovanju konzula u glavnim gradovima Češke, Slovenije i Severne Makedonije se navodi da se generalni konzulati, po pravilu, ne otvaraju u istom gradu u kome se nalazi ambasada.

"Pored toga, na osnovu informacija koje su nam dostavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za te generalne konzule, nije bilo akta o prihvatanju od zemlje domaćina. U međuvremenu, u vezi sa slučajem konzula u Tirani, v.d. predsednika Osmani je odlučila da ukine ukaz o imenovanju generalnog konzula, u skladu sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova, koji prethodni predsednik nije uzeo u obzir", saopšteno je iz njenog kabineta.

Dnevnik Koha ditore je prethodnih dana izveštavao o nepoštovanju procedura prilikom izbora jednog broja ambasadora i generalnih konzula, navodeći kao najnoviji primer imenovanje sina poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Hadžija Šalje, Fljakrona, na mesto generalnog konzula u Pragu.

Izbor Šalje je u medijima povezan sa glasom koji je njegov otac kao poslanik dao izboru nove takozvane Vlade Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem, a na zahtev predsednika Tačija i lidera ABK Ramuša Haradinaja, što je Šalja javno objavio na sednici kada je izabrana nova Vlada.

Hoti je izjavio ranije danas kako je za imenovanje Šalje saznao iz medija kao i da nije konsultovan u tom postupku.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.