Izvor: Blic, 23.Jan.2018, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači kritikovao Ivanova zbog Zakona o jeziku

Kosovski predsednik Hašim Tači kritikovao je odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični, pored makedonskog.

Tači smatra da je odluka predsednika Ivanova da ne potpiše Zakon o jezicima proizvod, kako je rekao, "revolucionalnog mentaliteta".

Tačiju smeta to što je Ivanov rekao da taj zakon sadrži mnoge mane i nepravilnosti.

Ivanov je danas na 14 stranica poslanicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dostavio obražloženje o tome šta je to što je u pomenutom zakonu, po njegovom mišljenju, u suprotnosti sa Ustavom i Okvirnim sporazumom.

Tači kaže da "visoko ceni to što je parlament izglasao da albanski bude zvanični jezik", a odluku Ivanova smatra "nesrećnom".

"Što se tiče odluke predsednika Ivanova, za žaljene je. Ta odluka je proizvod revolucionog mentaliteta, ali to pitanje će se zatvoriti jednom zauvek, bez obzira na njegovo mišljenje ", rekao je Thači u intervjuu za Dojče vele na albanskom jeziku.

Kosovski predsednik je uveren da će zakon biti usvojen i, prema njegovim rečima, to niko ne može da zaustavi.

"Definitivno je ta odluka prošla i ne može se zaustaviti, bez obzira na poziciju političara ili nosioce funkcije", rekao je Tači.

Ivanov smatra da je Zakon o jezicima diskriminatoran prema drugim etničkim zajednicama u Makedoniji.

On se ne slaže sa odredbama o dvojezičnosti pečata, banera i zalagaonica, niti sa upotrebom simbola albanske kulturne baštine na novčanicama i markicama.

Ivanov nema primedbe na dvojezičnog na uniformama pripadnika policije, zdravstvenih radnika, vatrogasaca, kao i opština u kojima Albanci čine više od 20 procenata stanovništva.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ivanov na 14 stranica obrazložio zašto je protiv zakona o jeziku, Tači kritikuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2018

Kosovski predsednik Hašim Tači kritikovao je odluku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični, pored makedonskog...Tači smatra da je odluka predsednika Ivanova da ne potpiše Zakon o jezicima proizvod, kako je rekao, "revolucionarnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.