Tači: Evropa kasni i čini greške u regionu

Izvor: RTS, 03.Dec.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Evropa kasni i čini greške u regionu

Kosovski predsednik Hašim Tači, izjavio je u Briselu da očekuje da 2020. bude godina "političke stabilizacije” Zapadnog Balkana i ocenio da je u tom cilju neophodno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašim Tači je rekao da su "vizna liberalizacija za Kosovo, otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova tri konkretna koraka ka stabilizaciji regiona".

Dodao je da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da dovede do "članstva Kosova u UN i otvori EU perspektivu za obe zemlje".
Govoreći na godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u organizaciji "Prijatelja Evrope", Tači je kritikovao pristup EU Zapadnom Balkanu.
"Evropa kasni i čini greške u regionu", ocenio je Tači.
Prema njegovim rečima, nejedinstvo i oklevanje EU kada je reč o proširenju otvara put "populizmu i nacionalizmu" u zemljama regiona, ali i drugim ideologijama "poput Rusije" što, prema njegovim rečima, podriva bezbednost regiona.
Pozvao je istovremeno SAD i EU da se koordinišu kada je reč o Zapadnom Balkanu, ali i dijalogu Beograda i Prištine.
Tači je ocenio da Zapadni Balkan ne sme da bude žrtva pojedinačnih planova zemalja članica EU i dodao da je "optimista, ali ne i entuzijasta" kada je reč o samitu EU- Zapadni Balkan u Zagrebu kao pretkretnici u politici proširenja i pristupanja Uniji.
Pogledaj vesti o: Vize,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.