Simić: Ne mešamo se u sukob unutar albanske zajednice

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Ne mešamo se u sukob unutar albanske zajednice

Predstavnici Srpske liste neće učestvovati u političkoj nestabilnosti koju je prouzrokovao sukob između vlasti i opozicije u Prištini, kazao je za "Vesti" predsednik SL, Slavko Simić, nakon konsultacija kod Atifete Jahjage. Tom pokušaju smirivanja tenzija, prisustvovali su i lider LDK Isa Mustafa, PDK Hašim Tači, ambasador SAD na Kosovu, šef kancelarije EU, ministar za povratak i zajednice Dalbor Jevtić >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i opozicioni Ramuš Haradinaj koji je nakon predstavljanja svojih zahteva demonstrativno napustio skup.

Simić pak tvrdi da Haradinaj, koji je u Prištini predvodio proteste organizovane protiv Zajednice srpskih opština, tokom konsultacija u kabinetu kosovske predsednice, nijednog trenutka nije spomenuo Srbe i ZSO.

- Na konsultacijama sam ponovio da ćemo biti distancirani od sukoba unutar albanske zajednice. Takođe i jasan stav da se ne sme politički i pravno prolongirati formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da se ZSO ne sme pretvoriti u besmislenu nevladinu organizaciju ili besmislenu instituciju. Svaki element briselskog sporazuma, a posebno sporazum o ZSO moraju bezuslovno što pre da se sprovedu, pojašnjava Simić.

On dodaje da je na sastanku kazao da je "svim građanima na Kosovu i Metohiji interes da se nastavi normalizacija odnosa između Beograda i Prištine".

- Taj proces nije lak, ali moraju da ga nastave svi oni koji dođu u budućnosti na vlasti bez obzira da li je to Samoopredeljenje, Nisma, Alijansa za budućnost Kosova, PDK ili LDK. Predložio sam da se vratimo u normalu, da ova situacija mora da se prevaziđe, jer nas destabilizacija vodi ka potpunoj izolaciji, objasnio je predsednik Srpske liste.

Simić ističe da na sastanku kod Jahjage, Ramuš Haradinaj ni jednog momenta nije spomenuo Zajedincu srpskih opština, niti sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

- Ono što je njima do skoro bilo sporno, sporazum o ZSO i sporazum o demarkaciji granica sa Crnom Gorom, nije spomenuo nijednom rečju. Kazao je da postoji politizacija svih institucija, da je ekonomija u kolapsu, da je velika korupcija i visok stepen nezaposlenosti. Zahtevao je nove izbore i da se predsednik Kosova bira voljom građana, a onda demonstrativno napustio sastanak, opisuje Simić.

U toku nedelje se očekuje još jedan sastanak vlasti i opozicije u Prištini, u istom sastavu i na istom mestu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Tači i Haradinaj odgovorni za trgovinu organima"

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 15:33

Beograd -- Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da su Hašim Tači i Ramuš Haradinaj najodgovorniji za trgovinu organima na Kosovu..."Najporaznije je to, ne samo što Hašim Tači dosad nije odgovarao za te užasne zločine koji su počinjeni prevashodno nad kidnapovanim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.