Setili se i Arsenija Čarnojevića

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2018, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Setili se i Arsenija Čarnojevića

Dok kosovski predsednik Hašim Tači na nizu konferencija za novinare govori o pripajanju Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu, odnosno o korekciji granica, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, vrlo neuobičajeno - ne komentariše te izjave.

Ni njegovi najbliži saradnici šef Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, obraćajući se Srbima u Kosovskoj Mitrovici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nisu spomenuli ovu temu, ali su uputili seriju uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve. Time je nastavljen napad na Eparhiju-raško prizrensku zbog apela vladike Teodosija protiv podele KiM.

- Ja se zalažem za razgraničenje sa Albancima. Ne znam da li ću za to dobiti podršku naroda. Ako ikad budemo u prilici da donosimo rešenje to mora da bude sveobuhvatan paket - izjavio je Vučić.

Analitičar Dušan Janjić smatra da su te Tačijeve izjave "jedna verzija plana o razgraničenju i podeli, o kome su raspravljali tokom prošle i početkom ove godine Vučić i Tači", i primećuje da se iz Vučićevog obraćanja javnosti početkom nedelje nije moglo zaključiti da je podela isključena.

U Mitrovici, na sastanku sa Srpskom listom, Selaković i Đurić su sveštenstvo Raško-prizrenske eparhije i vladiku Teodosija nazvali "nesrećnim članovima SPC". I njega i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija stavili su u isti koš sa Natašom Kandić i Sonjom Biserko.

- Otkud to na istoj strani i predstavnici ojađene srpske opozicije i neki nesrećnici naše Srpske pravoslavne crkve, ali i jedna Nataša Kandić i jedna Sonja Biserko - zapitao je Selaković.

U nastavku on je pomenuo da je pećki patrijarh Arsenije Čarnojević "znao da državu može da spase ako spasi narod" i "stao na čelo naroda koji je morao da odvede", dodajući da danas nije takva situacija.

Na treći molebanu po redu za srpski narod na KiM, koji je vladika Teodosije služio u manastiru Draganac kod Gnjilana, došlo je oko 150 vernika, a iz Eparhije ističu da je na vernike koji žive od budžeta Vlade Srbije, vršen pritisak da ne prisustvuju molebanu.

- Moćnici ne žele da vide potrebe svog naroda i ono što im je predato na upravu doživljavaju samo kao brojke, kao parče geografske karte. A iza svakog gradića i sela žive porodice, ljudi i deca - poručio je vladika Teodosije.

- Zaista je teško dati bilo kakav komentar na ovu izjavu - poručio je kratko na ove reči iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.