Kosovske sankcije Srbiji

Izvor: RTS, 20.Jul.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovske sankcije Srbiji

Kosovo zabranilo uvoz proizvoda iz Srbije i uvelo dodatnu taksu od 10 odsto za proizvode iz BiH. Vlada Hašima Tačija tu odluku obrazložila blokadom izvoza sa Kosova. "Odluka stupa na snagu odmah... Proizvodi iz Srbije biće zaustavljeni na granici", rekla Mimoza Kusari Ljilja.

Ministarka trgovine i industrije u kosovskoj vladi Mimoza Kusari Ljilja saopštila je da je Priština zaustavila uvoz robe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Srbije, dok će uvoznici robe iz Bosne i Hercegovine plaćati dodatnu taksu od 10 odsto, kao recipročnu meru zbog blokade prodaje kosovskih proizvoda u Srbiji i BiH.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje brzu reakciju Evropske unije na današnju odluku kosovskih vlasti.

Ivanović smatra da ovaj potez može ugoziti i dalje pregovore Beograda i Prištine.

"To je naivan pokušaj da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i to neće promeniti srpski stav", poručio je državni sekretar.

"Ne priznajemo carinske pečate Srbije i sva roba koja dolazi iz Srbije biće zaustavljena na granici", rekla je kosovska ministarka. "Ova odluka stupa na snagu odmah".

Prema ranijim procenama, vrednost godišnjeg izvoza robe iz Srbije na Kosovo iznosi od 200 do čak 370 miliona evra, dok se na Kosovo iz BiH godišnje uveze roba u vrednosti od oko 80 miliona evra.

Srbija, BiH i vlasti u Prištini potpisnice su sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, prema kojem nema carina u kretanju roba, već se plaća samo porez u visini od 18 odsto.

Odluka o uvođenju embarga je, navodi se u saopštenju kosovske vlade, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Praktično, embargo na uvoz srpskih proizvoda je posledica odlaganja šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.