Izvor: JUGpress.com, 12.Maj.2020, 10:45

Hodžaj: DPK protiv razmene teritorija

PRIŠTINA

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj izjavio je da je ta stranka protiv razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Hodžaj je negirao da je ova tema deo plana predsednika Kosova Hašima Tačija za šta su ga, kako je naveo, aktuelni i bivši premijer, Aljbin Kurti i Ramuš Haradinaj, neprestano optuživali, prenosi Zeri.

Prema njegovim rečima, Kurti i >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Haradinaj su preuveličali ovu tezu, jer su želeli da izbegnu dijalog sa Srbijom i ne preuzmu odgovornost.

“Mi kao DPK smo bili jasni, razmena teritorija  nije rešenje. U 2020. godini to nije na dnevnom redu ni predsednika, ni bilo koga na Kosovu. Svi oni koji se plaše dijaloga, nisu imali hrabrosti da preuzmu odgovornost za dijalog, bilo da je to slučaj sada sa premijerom Kurtijem ili bivšim premijerom Haradinajem. Tako da su pokušali da izbegnu dijalog pod izgovorom da bi epilog mogao biti razmena teritorija”, poručio je Hodžaj.

Kako je naveo, pristup DPK je da će Kosovo morati da vodi dijalog sa Srbijom, kao i da je na Skupštini Kosova da taj predlog prihvati ili odbije.

“Moraćemo da pregovaramo o najboljem mogućem rešenju za Kosovo, da vidimo koji će biti konačni ishod sporazuma, a onda je na kosovskoj skupštini da prihvati ili odbije taj sporazum. Međutim, promocija straha kao politike u vezi sa dijalogom jako je naštetila Kosovu”, istakao je Hodžaj.

Smatrajući Kosovo suverenim i nezavisnim i političkom zaostavštinom  DPK, Hodžaj je izričit da bi izgradnja Kosova trebalo da se okonča na granicama i teritorijom  od 2008. godine.

“Naš stav je bio jasan u 2018. godini, moramo zaokružiti proces izgradnje Kosova sa ovim granicama, ovom teritorijom kojom smo započeli 2008. To je politička zaostavština DPK, suvereno i nezavisno Kosovo. U interesu Kosova je da se odredi vremenski okvir dijaloga između Kosova i Srbije, da imamo merljiva očekivanja, da potpišemo sporazum i da ne kupujemo vreme. Zakasnela dostignuća jedne zemlje nisu dostignuća. Ako se Kosovo učlani u UN posle 20 godina od proglašenja nezavisnosti, to ne bi bilo stvarno dostignuće. Ako sporazum nije dobar, to ne znači da ga moramo prihvatiti. Ali, dijalog između Kosova i Srbije predstavlja svojevrsni kraj istorije neprijateljstva između Albanaca i Srba na Balkanu”, zaključio je Hodžaj.

(Izvor: RTK)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.