Haradinaj Tačiju: Ne dovoditi u pitanje ovlašćenja Skupštine

Izvor: N1 televizija, 21.Sep.2018, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj Tačiju: Ne dovoditi u pitanje ovlašćenja Skupštine

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj poručio je da niko, pa ni predsednik Kosova Hašim Tači, ne treba da dovede u pitanje ovlašćenja Skupštine Kosova, kada se radi o ratifikaciji međunarodnih sporazuma.

Upitan o pismu koje je predsednik Tači poslao Ustavnom sudu Kosova oko člana 18 Ustava, kojim se reguliše pitanje ratifikacije međunarodnih sporazuma, Haradinaj je, kako javlja portal ekonomiaonline.com rekao da "nikada nismo doveli u pitanje ovlaščenja predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << oko ratifikacije međunarodnih sporazuma".

"Međutim, ne treba da se dovedu u pitanje ni ovlašćenja Skupštine", kazao je Haradinaj i dodao da promena granica nikada neće imati njegov glas.

Predsednik Tači je od Ustavnog suda Kosova zatražio mišljenje o članu 18 Ustava Kosova, koji se odnosi na ratifikaciju međunarodnih sporazuma, za šta je potrebna dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova. Nakon prijema pisma, Ustavni sud je predsedniku i poslanicima Skupštine Kosova dostavio zahtev da se izjasne o pitanju koje je postavio kosovski predsednik.

U članu 18 Ustava Kosova stoji da Skupština Kosova glasovima dve trećine svih poslanika ratifikuje međunarodne sporazume o nekim pitanjima i posebno o teritoriji, miru, savezništvu, političkim i vojnim pitanjima i zaduživanju u inostranstvu. Tači je pitao Ustavni sud Kosova da li se smatraju ratifikovanim međunarodni sporazumi koje potpisuje predsednik bez slanja za ratifikaciju u Skupštini Kosova.

Kosovski predsednik je kao primer naveo razmenu pisama o produženju mandata Euleksu, koji je ostvaren samo razmenom pisama između predsednika Kosova i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, bez potrebe da se to ratifikuje u Skupštini Kosova.

U političkim krugovima i među analitičarima na Kosovu ovaj potez predsednika se ocenjuje kao pokušaj stavljanja Skupštine Kosova van procesa ratifikacije eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, zbog ideja o razmeni teritorija, redefinisanju ili korekciji granica protiv koje su ne samo opozicione već i stranke na vlasti.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Haradinaj poručuje Tačiju da ne dovodi u pitanje ovlašćenja Skupštine tzv. Kosova

Izvor: Večernje novosti, 21.Sep.2018

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj pručio je danas da niko pa ni predsednik Kosova Hašim Tači ne treba da dovede u pitanja ovlašćenja Skupštine tzv. Kosova kada se radi o ratifikaciji međunarodnih sporazuma Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj pručio je danas da niko...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.