Sabor trubača u Guči rezervisan je za PRVI VIKEND AVGUSTA: Najavljen bogat kulturno-umetnički program

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2022, 14:02

Sabor trubača u Guči rezervisan je za PRVI VIKEND AVGUSTA: Najavljen bogat kulturno-umetnički program

Ove godine održaće se 61. dragačevski sabor

U prostorijama Muzeja trube u Guči održana je konferencija za medije povodom predstojećeg 61. Dragačevskog sabora trubača. Na konferenciji su učestvovali Milenko Škarić, osnivač i vlasnik SKYMUSIC-a, Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani, Zoran Pantelić, direktor Kulturnog centra Guča i Aleksandra Mitrović, direktor Turističke organizacije "Dragačevo". Ovogodišnji sabor trubača u Guči biće održan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 5. do 7. avgusta, najavili su organizatori.

Kako oni ističu, sabor se vraća tradicionalnim vrednostima, te će ove godine naglasak biti prvenstveno na trubi i kulturnoumetničkim programima, ali će se raditi i na njegovom predstavljanju stranim gostima.

Opština Lučani i „Skymusic” potpisali su četvorogodišnji ugovor o organizaciji saobora trubača.

- Naša je ideja da budemo neko ko će ovaj festival vraćati korenima i to na najbolji mogući način predstaviti novim generacijama kao i generacijama koje su već dugo ovde. Ideja nam je da simbol ovog festivala, truba, bude još istaknutija, da ova fenomenalna muzika koja je svima nama nekako u genima i krvi bude primećena i prihvaćena na pravi način u svim populacijama našeg regiona i Evrope. Zaista nameravamo da se obratimo evropskoj sceni, evropskim posetiocima, da ovaj fenomenalni festival povrati svoj internacionalni karakter - rekao je osnivač i direktor Skymusic-a Milenko Škarić.

Predsednik opštine Lučani i predsednik Saborskog odbora Milivoje Dolović rekao je da se nada da će u narednom periodu biti prepoznat kulturni značaj Sabora trubača u Guči, ne samo za ovaj kraj već za čitavu Srbiju.

Iako su pripreme za sabor uveliko u toku direktor Kulturnog centra Guča Goran Pantelić naglašava da će njihova uspešnost i krajnji proizvod biti evidentni nakon sabora pošto se budu slegli utisci.

- U predtakmičarskim centrima zvuci trube su pozvali sve da dođu u Guču. Ma koliko sve pripremali, uvek vam ostane dovoljno vremena da uradite još nešto. Puno smo toga pripremili. Samo da znate da smo na pripremama bili u Guči, a šta smo uradili pokazaćemo početkom avgusta - rekao je Pantelić.

Prvog dana nastupiće Danica Crnogorčević sa bendom, dok će krunisani kraljevi Guče i svojevrsni simboli dragačevskog festivala, Boban i Marko Marković, sa svojim orkestrom pred publiku izaći u nedelju, poslednjeg dana manifestacije. Posetioci će imati priliku da uživaju i u prepoznatljivim zvukovima Big Benda, orkestra RTS-a, čiji je nastup, uz trubački orkestar Ekrema Mamutovića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, rezervisan za subotu.

Poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala biće i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistimaAnom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom, čiji će nastupi provereno dovesti atmosferu do usijanja.

Bogat i raznovrstan muzički program biće upotpunjen različitim kulturnim sadržajem, od nastupa kulturno-umetničkih društava do izložbi narodnih rukotvorina, a kako su najavili iz Turističke organizacije „Dragačevo“, posetioce očekuje i bogata turistička ponuda.

Konferencija povodom 61. sabora trubača

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Dragačevski sabor trubača, koji se održava u Guči, zvanično je zagazio u sedmu deceniju - 61. Sabor trubača rezervisan za prvi vikend avgusta

Izvor: Blic, 01.Jul.2022

U prostorijama Muzeja trube u Guči održana je konferencija za medije, povodom predstojećeg 61. Dragačevskog sabora trubača. Na konferenciji su učestvovali Milenko Škarić, osnivač i vlasnik SKYMUSIC-a, Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani, Zoran Pantelić, direktor Kulturnog centra...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.