Vakcine protiv gripa planule, sledi preraspodela zaliha

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcine protiv gripa "planule", sledi preraspodela zaliha

Vakcina protiv gripa u većini zdravstvenih centara i domova zdravlja u Srbiji više nema. U Institutu “Batut” kažu da će problem rešiti preraspodelom zaliha ili kupovinom novih količina.
Dom zdravlja u Kruševcu je već treće nedelje vakcinacije ostao bez vakcine.

Domovi zdravlja u Braničevskom i Podunavskom okrugu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trenutno imaju manje od 200 doza.
"Kada je distribucija 70 posto, to je već velika, dobra uspešnost ali ovo je 90 posto, tako da su naši stanovnici zaštićeni", kaže Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.
U Kraljevu je "planulo" svih 4.000 vakcina. Trebovane su naknadno i u državnim apotekama.
"Vakcina košta 1.121,49 dinara, sve veći broj pacijenata se interesuje i kupuje vakcine jer su u Domu zdravlja nestale", kaže Lidija Živković iz Apotekarske ustanove Kraljevo.
Dodatne količine besplatnih vakcina za imunizaciju od sezonskog gripa Domovima zdravlja stići će naredne nedelje, obećavaju u Institutu "Batut".
Prof. dr Darija Kisić, epidemiolog, zamenica direktora Instituta "Batut" kaže da se beleži mnogo veća zainteresovanost građana nego ikada ranije u jednoj sezoni.
"Sada se radi preraspodela u odnosu na sve raspoložive količine i sigurno da će se u narednom period učiniti svi napori da se pokuša i nabavi i dodatna količina vakcina", kaže Kisićeva.
Ove godine obezbeđeno je gotovo 300.000 vakcina, 50.000 više nego lane.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NESTAŠICA Vakcine protiv gripa "planule", zalihe će se preraspoređivati

Izvor: Blic, 16.Nov.2019, 10:43

Vakcina protiv gripa u većini zdravstvenih centara i domova zdravlja u Srbiji više nema. U Institutu “Batut” kažu da će problem rešiti preraspodelom zaliha ili kupovinom novih količina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.