Izvor: RTS, 25.Apr.2021, 17:12

Umro najstariji svedok napada na Perl Harbor, izveo herojski čin

Najstariji svedok japanskog napada na pomorsku bazu Perl Harbor, Klejton Šenkelberg, preminuo je u 103. godini u domu za stare u gradu San Diego, preneli su američki mediji.
Šenkelberg je rođen godinu dana pre nego što je španski grip zahvatio zemlju, a poslednju godinu njegovog života obeležila je pandemija kovid-19. On se zarazio, ali nije imao simptoma, ističu članovi njegove porodice.

Šenkelberg je doživeo jedan od najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana moderne američke istorije - 7. decembar 1941, napad japanskih vazdušnih snaga na Perl Harbor na Havajima, nakon kojeg su Sjedinjene Američke Države ušle u Drugi svetski rat.
U podmorničkoj bazi, Šenkelberg je dobrovoljno odveo voz napunjen podvodnim raketama dalje od japanskih aviona. Potom je otrčao do oružarnice, zgrabio pušku i krenuo da puca.
Nakon rata ostao je u mornarici još dve decenije, oženio se i odgajio sedmoro dece.
Kasnije se preselio u San Diego, gde je radio kao domar u srednjoj školi.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREMINUO NAJSTARIJI SVEDOK NAPADA NA AMERIKU: Kobnog sedmog decembra 1941. uradio je neverovatno herojsko delo

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021

Nakon bombardovanja pomorske baze na Havajima Sjedinjene Države ulaze u Drugi svetski rat..Najstariji svedok japanskog napada na pomorsku bazu Perl Harbor, Klejton Šenkelberg, preminuo je u 103. godini u domu za stare u gradu San Diego, preneli su američki mediji...Šenkelberg je rođen godinu dana...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Preminuo najstariji svedok napada na Perl Harbor

Izvor: Radio 021, 25.Apr.2021

Najstariji svedok japanskog napada na pomorsku bazu Perl Harbor, Klejton Šenkelberg, preminuo je u 103. godini u domu za stare u San Diegu, preneli su američki mediji...Šenkelberg je rođen godinu dana pre nego što je španski grip zahvatio zemlju, a poslednju godinu njegovog života obeležila je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.