Sve više obolelih od respiratornih infekcija: Jačajte imunitet da biste ih izbegli

Izvor: B92, 14.Okt.2019, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više obolelih od respiratornih infekcija: "Jačajte imunitet da biste ih izbegli"

Grip nam još nije zakucao na vrata, a čekaonice u domovima zdravlja prepune su pacijenata.

Samo u prošloj nedelji, od akutnih respiratornih infekcija, obolela su 14.343 stanovnika Beograda, a mnogi su se žalili i na stomačne tegobe.

O kakvim je infekcijama reč, koji su simptomi, kako se leče i šta je preventiva, u Jutru Prve TV govorio je epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović.

"Ovakva situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tipična je za ovo doba godine. Rana jesen je period kada se smanjuje učestalost crevnih bolesti, a povećava se učestalost respiratornih infekcija", kaže doktor Radovanović.

Septembar je vreme kada se deca vraćaju u vrtiće i škole, pa su ova mesta pravi rasadnici infekcija, upravo zbog velikog broja dece, pa je verovatnije da se u ovom periodu odrasli zaraze od dece, nego deca od njih.

"Ovakve okolnosti pogodne su za razvoj virusa, bakterija i respiratornih infekcija", rekao je epidemiolog Radovanović.

Profesor ističe da je prevencija od obolevanja zapravo jačanje imuniteta koje se ne postiže unosom suplemenata, već optimalnim ritmom rada i odmora, adekvatnim snom, raznovrsnom ishranom, ali i izbegavanjem stresa.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-snimku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.