SRBI, NAJVEĆI OPREZ, VLADA NAJŽEŠĆI VIRUS U POSLEDNJIH 20 GODINA! Evo koji je NAJBOLJI NAČIN da se ZAŠTITIMO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2019, 07:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI, NAJVEĆI OPREZ, VLADA NAJŽEŠĆI VIRUS U POSLEDNJIH 20 GODINA! Evo koji je NAJBOLJI NAČIN da se ZAŠTITIMO!

Vakcina ne štiti decu i stare od gripa

Vakcine protiv gripa ne štite ni decu ni stare, a opasni sojevi virusi, poput ovog koji je trenutno zahvatio Srbiju i zemlje regiona, javljaju na otprilike na svakih 20 do 25 godina. Prvi na udaru virusa su najneotporniji.

To navodi Branimir Nestorović, načelnik pulmologije i alergologije u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu.

- Vakcine protiv gripa najslabije deluju kod onih kojima su najpotrebnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a to su deca i stariji od 65 godina, jer se kod njih slabo stvara zaštita. Najbolje deluju kod mladih i zdravih, koji i ne spadaju u rizičnu grupu. Inače virusu gripa je vreme da bude opasan, jer se opasni sojevi javljaju otprilike na svakih 20 do 25 godina. a poslednji opasan je bio 1999. godine, tzv. ruski grip, od kojeg je u svetu preminulo dva miliona ljudi. Znači, sad je bilo vreme da se pojavi neka mutacija u virusu, da bude malo virulentniji nego obično - navodi Nestorović.

On napominje da kad prođe kroz populaciju virus prvo pokupi one koji su najneotporniji, a da su što epidemija duže traje, klinički oblici sve blaži. Navodi  i da smrtnosti usled gripa obično iznosi 0, 2 odsto, uz određena odstupanja. Ističe i da neotpornošću organizma, a samim tim i obolevanju od gripa, doprinosi više faktora.

- Pogrešna ishrana, stres, neaktivnost, odnosno, kada se ne krećemo dovoljno, ali i previše antibiotika, mora da rezultira lošim imunitetom. Grip, kao i bilo koje druge bolesti, kad naiđu, što se kaže na loš teren, onda su loše i po nas - napominje načelnik pulmologije i alergologije.

- Virus gripa sam po sebi ništa ne radi, pokušava da obezbedi da preživi tako što suzbija naš imuni sistem. A uzimanjem vlaknastog povrća i voća strahpovito se stimulišu probiotske bakterije u crevima, a to je osnova imunog sistema. Najbolja je kombinacija ljute paprike i bibera, koja daje fantastične efekte. Takođe beli i crni luk su sjajni - priča Nestorović.

Kad je reč o povrću, navodi da treba jesti brokoli, kupus, pasulj, kelj, i drugo, ali i dodaje da se odričemo mesa.

- Meso treba jesti, ali povremeno. Takođe, bilo bi dobro da dvaput nedeljno jedemo kuvanu ribu, jer ćemo prženjem ili pečenjem uništiti zdrave elemente, a ovako ćemo uneti vitamin D i omega 3 masne kiseline - napominje Nestorović.

On ističe da je u prevenciji gripa higijena ruku glavna mera, kao i uzimanje vitamina A i cinka.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.