Nabavljeno manje doza vakcine protiv gripa, a evo za koga će biti besplatne

Izvor: BKTV News, 18.Jul.2018, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nabavljeno manje doza vakcine protiv gripa, a evo za koga će biti besplatne

Država je za ovu sezonu kupila 241.620 doza vakcina protiv gripa, a tender je kao i prethodnih godina dobio Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Ovaj Institut će osim uloge dobavljača, biti i distributer, zadužen da cepiva isporuči svim zdravstvenim ustanovama do 15. oktobra. Vakcine su namenjene za besplatnu zaštitu najugroženije kategorije stanovništva: dece, trudnica, zdravstvenih radnika, starijih od 65 godina, kao i za hronične bolesnike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Ove godine je, međutim, kupljeno 636 doza vakcina protiv gripa manje nego lani. Kao ponuđač jedino se javio Institut „Torlak“, koji je ponudio takozvane split vakcine „vaksigrip“, poznatog francuskog proizvođača „Sanofi Paster“.

Cepiva će biti nabavljena u pojedinačnim dozama, koje su kupljene po ceni 418,90 dinara, što je sa PDV-om ukupno oko 111 miliona dinara za ceo kontigent.

Koliko plaćamo vakcinu 

Već nekoliko godina zaredom država vakcinu protiv gripa kupuje od Instituta „Torlak“, koji, međutim, više od decenije nema svoju proizvodnju, već na tenderu nudi cepivo inostranog proizvođača.

FOTO: Pixabay

Tako je prošle godine nabavljeno 242.256 vakcina, a jedna doza je koštala 543,14  što je sa PDV ukupno oko 145 miliona dinara za ceo kontingent. Međutim, samo godinu dana ranije, kada je nabavljeno pet hiljada doza više (248.256), država je cepiva platila mnogo manje - ukupno 114 milion dinara, odnosno doza je plaćena 419 dinara.

Odluku o broju vakcina svake godine donosi Institut za javno zdravlje "Batut", koji pravi plan na osnovu utrošenih vakcina prethodnih godina.

Efikasnost vakcine preko 80 odsto

Iako je najefikasnija mera zaštite od najmasovnijeg sezonskog oboljenja vakcinacija, ona kod nas, prema rečima epidemiologa, nije dovoljno prihvaćena pa se ne vakcinišu ni svi za koje se obezbeđuje vakcina o trošku zdravstvenog osiguranja.

Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji.

FOTO: Pixabay

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, pogotovo za hronične bolesnike., jer je njena efikasnost više od 80 odsto. Takođe, epidemiolozi savetuju da ne postoji nijedan razlog da se trudnice ne vakcinišu. Naime, vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije, a to je kod nas najčešće februar i mart.

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javano zdravlje.

Za grip je još rano, ali su oktobar i novembra meseci kada je pravo vreme da se primi vakcina, da bi se stvorio imunitet. Pojava gripa, tek se očekuje krajem godine.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.