Izvor: JUGpress.com, 24.Sep.2021, 20:44

Lončar: Dosta je dece zaraženo, a pojavila su se još dva virusa kod njih koja nisu kovid, očekuje se i virus gripa

NIŠ

Dom zdravlja u Nišu  je jedan  od najvećih domova na Balkanu, a razlog  zašto sam ovde je to  što je ovo jedan od retkih  domova zdravlja koji ima obim vakcinacije preko 65 procenata, kazao je ministar zdravlja profesor dr Zlatibor Lončar i najavio da su kovid propusnice spremne i da će uskoro biti doneta odluka i o tome. Tokom posete niškog Doma zdravlja on je istako da je vakcinacija jedini izlaz >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << iz situacije u kojoj se sada nalazimo i uputio apel građanima da veruju struci i da se vakcinišu jer je vakcina jedini izlaz iz situacije u kojoj se sada nalazimo a koja je epidemiološki jako nepovoljna.

 „Kovid propusnice su spremne, odluka još nije doneta, o tome se razgovara i razmišlja i traži se najbolje rešenje. Ali sam rekao da ne moramo da čekamo tu odluku. Svako može ko je u prilici može da kaže da  u kafice mogu da uđu samo oni koji su vakcinisani i to nije nikakva diskriminacija jer je to samo zažtita života i ljudi“, kazao je Lončar i dodao:

              „Mi  nemamo drugog izbora nego da se borimo i izborimo sa kovidom, da uđemo u redovnu situaciju, a jedini način za to je da se postigne visok procenat vakcinisanih građana.Nema tu neke filozofije osim da budemo jedinstveni da se ujedinimo i da se vakcinišemo jer je to suština svega. Nigde nećemo doći ako nastavimo sa ovakvim ponašenjem“, kazao je Lončar.

               On je dodao da je struka savim sigurna „da vakcine ne izazivaju ništa loše, ne prave  nikakve posledice ni za trudnoću ni za bilo šta i efikasne su“.

               Dodao da će za Srbiju od velikog značaja biti i izgradnja kineske fabrike za proizvodnju vakcina.

               „Svaka fabrika za proizvodnju vakcina znaćiće mnogo  bet obzira da li je kineska ili neka druga. U toj fabrici proizvodićemo sve vakcine a to znači sigurnost za građane Srbije, da će samo od nas zavisiti da li imamo dovoljno vakcina i nećemo morati da čekamo da ih dobijemo od nekoga. To je sigurnost za sve nas“, istako je Lončar.

              Odgovarajući na pitanja novinara ministar Lončar je kazao  da  ima dosta školske dece zaražene koronavirusom i da su ona ozbiljni prenosioci bolesti.

               “Broj dece zaražene koronom se menja, ima ih dosta, ima dosta i beba i školske dece, oni su jedan ozbiljan prenosilac bolesti. S druge strane, pojavila su se još jedan ili dva virusa koji nisu korona i trenutno su u opticaju. Ne zaboravite da tek očekujemo sezonski grip da nam dođe“, rekao je Lončar.

              Objasnio je i da Krizni štab nije raspušten i   da  radi  redovno svoj posao, da svakodnevno radi analize koje su potrebne.

             „Krizni štab nije raspušten. To što ne dolaze kamere da snime sastanke, ne znači da se ne radi, i da se ne sastaje. A ne sastaje se jer nije doneta odluka da se donesu nove mere, da ne maltretiramo građane. Jer, kad zakažete sednicu nekoliko dana ranije, do tog momenta imate milion pretpostavki koje će mere doneti krizni, i građane dovodimo do krajnje nekorektne situacije, da ih plašimo ili zbunjujemo“, kazao je Lončar.

            Na pitanje zašto je zdravstvene ustanove na jugu Srbije ne objavljuju brojeve u vezi sa koronom, Lončar kaže da ne zna zašto je to tako.

            „Moguće je zato što smo imali neslaganja, da je recimo, preminuo pacijent iz Vranje u bolnici u Nišu, pa se računa da se vodi da je umro i u Nišu i u Vranju“, objasnio je i dodao da ne postoji „nijedan razlog da se sakrije bilo koji broj“.

             „Postoje svi papiri, dokumentacija. A mi ćemo tek saznati koliko je ljudi umrlo a da nisu došli do bolnice“, dodao je Lončar.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.