Kratkotrajni stres koristan za imunitet, dugotrajni loš

Izvor: Prva.rs, 05.Avg.2014, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kratkotrajni stres koristan za imunitet, dugotrajni loš

Međutim, dugotrajna izloženost stresu ima potpuno suprotan efekat, jer konstantno povišen nivo adrenalina u organizmu uzrokuje dramatične oscilacije nivoa šećera u krvi, što znači nedostatak energije za borbu protiv zaraze, piše portal Magazin.
Ako se uzroci stresa ne uklone, ne samo što će osoba biti podložnija prehladama i gripu, već i ozbiljnim gastrointestinalnim (stomačnim) problemima kao što je sindrom nadraženih >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << creva, čak i poremećaju sna.
Stručnjaci zato preporučuju da ljudi deo dana posvete samo sebi i obavezno meditiraju, jer je istraživanja pokazalo da je kod žena, koje su upražnjavale meditaciju tokom tri meseca, nivo adrenalina u organizmu smanjen za 44 odsto.
Da bi se stres eliminisao, stručnjaci, takođe, savetuju da osoba sedi mirno desetak minuta i fokusira se na jednu tačku ispred sebe, duboko udiše i ispušta vazduh kroz nos, zadržavajući se tri sekunde na udahu i izdahu.
Izvor: tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Kratkotrajni stres koristan za imunitet, dugotrajni loš

Izvor: 24sata, 05.Avg.2014

Kratkotrajna napetost, na primer ona koju izaziva završavanje posla u ograničenom roku, korisna je za imunitet, jer reakcija "bori se ili beži" podstiče proizvodnju leukocita koji štite od zaraze...Međutim, dugotrajna izloženost stresu ima potpuno suprotan efekat, jer konstantno povišen nivo...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.