Svi testirani na korona virus u Srbiji negativni, nadležni kažu: Bez panike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi testirani na korona virus u Srbiji negativni, nadležni kažu: Bez panike

Sve osobe koje su danas bile testirane u Srbiji na koronavirus negativne su na COVID 19.

U Infektivnoj klinici rečeno je da su rezultati trojice muškaraca za koje se sumnjalo da su zaraženi ovim virusom, pokazali da oni nisu zaraženi, prenosi Blic.

Beogradski mediji preneli su ranije da su u Šapcu dvojica muškaraca koji su se nedavno vratili sa Tajlanda, odnosno iz Milana, a za koje se sumnjalo da su zaraženi koronavirusom, kao i da je na Infektivnu kliniku prebačen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pacijent koji je došao sa rizičnog područja.

Batut: Stepen rizika od pojave koronavirusa u Srbiji umeren

Raste rizik od importovanja infekcije uzrokovane koronavirusom SARS-KoV-2 u Srbiju, i može se oceniti kao umeren, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Iz Instituta navode da se od 24. februara primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Iz Instituta kažu da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama, , preneo je RTS.

Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

"U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo odmah staviti masku preko usta i nosa, pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka", navodi se na sajtu Batuta.

Građanima Republike Srbije savetuju da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-KoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje im se da izbegavaju kontakt sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura), izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku, nošenje maski preko usta i nosa, izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

Područjima intenzivne transmisije virusa SARS-KoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija).

Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer "Dajmond princes", koji je ukotvljen u japanskoj luci u Jokohami.

U svetu je, do 23. februara 2020. prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom, uključujući 2.463 smrtna ishoda.

U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva infekcije novim korona virusom, i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1).

Osim NR Kine, slučajevi Kovid-19 su registrovani u ukupno 29 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u japanskoj luci u Jokohami, navodi se u saopštenju Instituta.

Koronavirus sigurno stiže u Srbiju, deca i žene ređe obolevaju, smrtnost niska

Novi koronavirus stići će i u Srbiju, smatra dečji pulmolog i alergolog dr Branislav Nestorović, ali napominje da se od ovog virusa razboli svaka šesta osoba, da je smrtnost niska, dok je kod gripa procenat obolelih mnogo veći.

Nestorović za TV Prvu kaže i da se retko beleže primeri zaraženih među decom i ženama.

"Žene obično ne oboljevaju i smrtnost je niska", rekao je Nestorović.

On je dodao da su na udaru najstariji građani sa ozbiljnim hroničnim oboljenjima.

Nestorović napominje i da svaka teorija o tome kako se virus širi ne može da se sa sigurnošću potvrdi, posebno zbog "specifične situacije" u Italiji, prenosi B92.

"Italijanska epidemija je čudna - teško je imati teoriju, a da ne bude teorija zavere", rekao je on.

Na pitanje da li će virus stići u Srbiju, Nestorović odgovara potvrdno.

"Virus će sigurno stići", smatra on, ali dodaje da "virus slabi prolaskom kroz ljude".

Lončar: Apsolutno nema mesta za paniku zbog koronavirusa

Apsolutno nema mesta za paniku, koja počinje da se širi zbog novog koronavirusa, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne.

Lončar je za RTS objasnio da u ovom momentu, prema najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slučajeva izleče bez ikakvih posledica.

"Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Kod mladih ljudi, srednjih godina i dece virus prođe i da ne znaju da su imali koronavirus", rekao je Lončar.

To, naglasio je, ne znači da će se nadležni opustiti.

"Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva", rekao je Lončar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili izbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima puno ljudi.

"Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u ovom slučaju. Država radi svoj deo posla, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece", ističe Lončar.

Ministar je naglasio da se kontrolišu ljudi koji dolaze iz Kine, kao i građani koji se vraćaju iz Italije.

"Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo", kaže Lončar.

Apeluje na građane da ne idu bez preke potrebe u područja gde ima gripa.

"Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporučujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke starije osobe dođe do posledica", objašnjava Lončar.

Apeluje i na medije da ne šire dezinformacije i lažne vesti.

"Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra... Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije", zaključio je Lončar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nestorović: Korona virus će sigurno stići u Srbiju

Izvor: Blic, 25.Feb.2020

Novi korona virus stići će i u Srbiju, smatra dečji pulmolog i alergolog dr Branislav Nestorović, ali napominje da se od ovog virusa razboli svaka šesta osoba, da je smrtnost niska, dok je kod gripa procenat obolelih mnogo veći.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.