KOMBINOVANA VAKCINA PROTIV KORONE I GRIPA: Virusolozi žele da modifikuju cepiva

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 18:30

KOMBINOVANA VAKCINA PROTIV KORONE I GRIPA: Virusolozi žele da modifikuju cepiva

Kombinovana vakcina protiv gripa i kovida bi mogla da bude napravljena u skorijoj budućnosti, rekla je danas vodeća britanska virusološkinja Vendi Barkli.

Barkli je šef Odeljenja za infektivne bolesti na Kraljevskom koledžu u Londonu i danas je pred poslanicima rekla da je najverovatniji scenario da će moći da se kombinuje sezonska vakcina protiv gripa sa anti-kovid vakcinom.

- Verujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će nam sledeća godina stvarno reći više o epidemiologiji i kako novi sojevi kovida mogu da se obuzdaju, odnosno koliko brzo mogu da mutiraju i nateraju nas da modifikujemo vakcine. Takođe, znaćemo i koliko dugo traju aktuelne vakcine, stoga biće jasno koliko će biti neophodno da ih pojačavamo - ocenila je Barkli.

Verzija "Sputnjika V" u prahu

Nazalna verzija vakcine Sputnjik V biće takođe iz dve komponente, ali u obliku spreja i davaće je samo lekari, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve za socijalni razvoj Anastasija Rakova.

- To je ista dvokomponentna vakcina Sputnjik V, samo što će u kutiji biti i specijalni sprej. Pacijenti neće moći sami da ga koriste, bez obzira na to što je njegova upotreba jednostavna. Moćiće da ga ubrizgava samo medicinski radnik. Primenjivaće se dva puta - rekla je Rakova u emisiji Prvog kanala.
Pogledaj vesti o: Vendi Farma

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.